Gnocchi met Aziatische peer

Foto Cathy Van de Moortele
We kennen onderhand wel de aardappelgnocchi, maar wist je dat er ook een pastavorm bestaat die gnocchi heet? Het is een geribbelde pastavorm, die sauzen goed weet vast te houden. En die kan je gewoon zelf maken, je hoeft er dus niet naar te zoeken in de winkel. Er staan hier altijd enkele verpakkingen semola (pastabloem) de Cecco in de voorraadkast, dus geen excuus om gekochte pasta te eten.
De pasta voor deze gnocchi maak je met water en bloem. Hoe makkelijk kan het zijn? Als je kinderen hebt, kan je samen de pasta maken, dat vinden ze vast geweldig.
Bij de gnocchi serveer ik ofwel een lichte tomatensaus of een lichte kaassaus, zoals vandaag. Een combi van culinaire room en ricotta met wat vers geraspte Piave Vecchio (een oude Italiaanse kaas) er in. Neem gerust een andere oude kaas die je lekker vindt en maak er je eigen versie van.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr semola de Cecco
  • 115 gr water, lauwwarm
  • snuifje zout
  • 200 ml culinaire room
  • 250 gr ricotta
  • 50 gr Piave Vecchio, vers geraspt
  • peper van de molen
  • vetstof
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne julienne gesneden
  • 1 Aziatische peer, geschild en in fijne julienne gesneden
  • beetje citroensap
  • peper en zout
  • verse thijm, geritst
  • handvol pecannoten
Hoe gaan we te werk:


  • Stort de pastabloem op je werkblad en maak in het midden een kuiltje.
  • Meng het water met het zout en los het zout op.
  • Giet het water geleidelijk aan in het kuiltje en meng met wat bloem.
  • Neem er steeds meer bloem bij en giet er water bij naargelang het nodig is.
  • Kneed goed tot je een samenhangend en homogeen deeg krijgt.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uurtje rusten op kamertemperatuur.
  • Snij een stuk van het deeg af en maak er een lang, dun worstje van. 
  • Snij het deegrolletje in kleine stukjes met een mes of een deegsteker. Zorg dat de stukjes even groot zijn.
  • Neem een gnocchi plankje en bestuif het lichtjes met pastabloem.
  • Op het filmpje kan je zien hoe de gnocchi gevormd worden. 
  • Leg de gnocchi op een bakplaat met extra pastabloem, zodat ze niet aan elkaar kleven.
  • Zet een grote pot lichtjes gezouten water op het fornuis en breng dat al aan de kook.
  • Maak de saus door de room en ricotta te mengen in een steelpan.
  • Kruid met peper van de molen en voeg op het laatste de vers geraspte kaas toe.
  • Laat de saus lichtjes inkoken.
  • Verhit een antikleefpannetje en laat er wat vetstof in smelten.
  • Leg de julienne van worteltjes in de pan en fruit ze lichtjes aan.
  • Meng de peerreepjes met wat citroensap, om verkleuren tegen te gaan.
  • Voeg ze toe aan de worteltjes en kruid met peper, zout en thijm.
  • In een droog pannetje, toast je de pecannoten en daarna hak je ze grof.
  • Kook de gnocchi tot ze komen bovendrijven en laat ze dan nog 2 min verder garen.
  • Meng de gnocchi onder de saus en schep ze in kommen.
  • Werk af met de julienne van wortel en peer en versier met de gehakte noten.
TIP:

Als je walnoten hebt, kan je die gebruiken ipv pecannoten.
Gebruik eens een zachte gorgonzola ipv Piave Vecchio.

Reacties