Gevulde ovenaardappelen

Foto Cathy Van de Moortele
Ik weet niet goed waarom ik dit niet vaker klaarmaak. Gevulde ovenaardappelen zijn zo lekker, dat je ze echt eens op het menu moet zetten. De aardappelen worden geschrobt en dan in de oven gegaard, waarna ze uitgelepeld worden. Met het kruim maak je een smakelijke aardappelpuree, die je verrijkt met boter, uitjes, kaas en wat jij maar lekker vindt. De aardappelen worden weer gevuld en weer in de oven gezet, waar ze nog 20 min tijd krijgen om nog lekkerder te worden.

Wat hebben we nodig:
  • 4 grote aardappelen, bij voorkeur ovenaardappelen
  • olijfolie
  • 30 gr boerenboter
  • peper en zout
  • snuifje cayennepeper
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 30 gr oude kaas, geraspt
  • paneermeel
  • olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de aardappelen en dep ze droog.
  • Wrijf de aardappelen lichtjes in met olijfolie en leg ze in een ovenschaal naast elkaar.
  • Schuif de aardappelen 1u in de oven, of tot ze gaar zijn en je er makkelijk met een mes kan in prikken.
  • Laat de aardappelen heel even afkoelen en snij dan 1/3 af van de bovenkant.
  • Schep het aardappelkruim uit de aardappelen en uit de kapjes en doe alles in een kom.
  • Plet het kruim grof met een vork. 
  • Meng het kruim met de boter en kruid met peper en zout en een snuifje cayennepeper. Breng de puree goed op smaak.
  • Roer de pijpajuintjes en de kaas door de puree.
  • Leg de kapjes van de aardappel in de onderste helften. 
  • Schep hierop de aardappelpuree.
  • Strooi paneermeel over de puree en besprenkel met olijfolie.
  • Zet de aardappelen nog 20 min in de oven of tot ze mooi door en door warm en mooi bruin gebakken zijn.
TIP:

Serveer deze aardappelen bij rundsvlees en geroosterde groenten.

Reacties