Zuiders pannetje kip

Foto Cathy Van de Moortele
Er zijn van die regenachtige zomerdagen, waarop je verlangt naar de zon, naar het Zuiden, naar de mediterraanse keuken. Dit was er zo eentje. Donna Haye verklapte op Njam tv haar recept voor kip in de oven, met tomaatjes en olijven en ik wist meteen wat we die avond zouden eten... Aangepast naar wat ik in huis heb en wat wij lekker vinden. Geniet maar mee van dit Zuiders pannetje kip.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 7 kippenhaasjes
  • kippenkruiden
  • 250 gr tricolori kerstomaatjes
  • 6 tenen look, niet gepeld
  • 8 krieltjes, gewassen
  • 6 blaadjes basilicum, gescheurd
  • grof zout
  • peper van de molen
  • 10 kalamata olijven
  • extra basilicum
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem een ovenschaal met deksel.
  • Besprenkel een ovenschaal met wat olie.
  • Kruid de kippenhaasjes aan beide zijden met kippenkruiden en verdeel ze over de schaal.
  • Strooi de tomaatjes, de look en de krieltjes tussen en over de kippenhaasjes.
  • Strooi de basilicum over het gerecht en druppel er nog wat olie over.
  • Kruid af met zout en peper van de molen.
  • Schuif deze schaal met deksel 30 min in de oven.
  • Voeg de kalamata olijven toe en check de gaarheid van de krieltjes.
  • Laat het pannetje nog wat langer in de oven als de aardappeltjes nog niet helemaal zacht zijn.
  • Werk af met vers gesnipperde basilicum.
TIP:

Waarom tricolori tomaatjes? Gewoon, omdat ze zo kleurrijk zijn en ze je vrolijk maken. Niets mis mee op een regendag.
Je kan de basilicum ook vervangen door thijm of oregano of welk kruid jij ook maar lekker vindt.
Zo eenvoudig en lekker, dat ik het daags nadien nog eens gemaakt heb.
Kippenhaasjes zijn het fileetje van de kipfilet. Je kan ook kipfilets gebruiken, maar dan zou ik ze persoonlijk middendoor snijden, zodat ze zo dik niet zijn. Of neem ontbeende kippenboutjes, lekker sappig.
Ik heb hiervoor de Chicken Baker van Emile Henry gebruikt.

Reacties