Haverzemelenbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Via de Facebookgroep Broodbakken, leerde ik een hele toffe dame uit Zedelgem kennen. Het klikte meteen: dezelfde passie voor niet alleen brood bakken, maar voor alles wat daar bij hoort: bakvormen, mooie producten, bloem/meel, filmpjes over brood bakken.... We horen elkaar ondertussen elke dag en spelen recepten aan elkaar door. Een tijdje terug kreeg ik van deze dame een doos thuis geleverd, vol met bloem/meelsoorten die ik nog niet kende. Wat een feestje! Dit brood werd ook gemaakt met meel uit dat pakket: haverzemelenmeel. Klinkt misschien een beetje stoffig, zo'n haverzemelenbrood, maar dat is het absoluut niet. Superlekker!

Wat hebben we nodig:
  • 270 ml water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr haverzemelenmeel
  • 7 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op in het water.
  • Stort het haverzemelenmeel over het water en meng.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden en voeg ondertussen het zout en de broodverbeteraar toe.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 45 min rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het door er je vuist in te drukken.
  • Bol het deeg op tot een batard (ovaal brood) en leg het op de schaal van de broodbakbol (die je eerst bestuift met bloem). Dek af met de koepel en laat het brood 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
  • Snij het brood in zoals jij dat wilt en zet de koepel er weer over.
  • Bak het brood 35 min met de koepel en dan nog 8 min zonder de koepel.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Maalderij Van Eecke vind je in de Molenstraat 3 in Jabbeke. In deze maalderij kan je verschillende soorten bloem/meel krijgen in kleine hoeveelheden.
Een extra woordje over broodverbeteraar: ik hoor dat heel wat mensen schrik hebben om broodverbeteraar te gebruiken of er heel weigerachtig tegenover staan wegens niet natuurlijk. In veel bloem/meelsoorten vind je meelverbeteraar toe onder de vorm van E300 (= vitamine C). Op het einde van het bakproces vind je deze verbeteraar niet meer terug. Amylasen (enzymen van tarwe en tarwemoutbloem) vind je ook vaak terug op verpakkingen van bloem. De hoeveelheid en verhoudingen worden aangepast afhankelijk van de kwaliteit van de tarwe. Bakkers voegen vaak nog een extra broodverbeteraar toe in pastavorm, die voornamelijk bestaat uit plantaardige producten zoals koolzaadolie. Deze verbeteraar zorgt voor een brood dat langer vers blijft en niet droog is.

Reacties