Turkse pide

Je hebt er geen idee van, hoeveel verschillende soorten broden er bestaan. Elk land heeft wel zijn eigen broodspecialiteit en het is gewoon geweldig om te zien hoe die klaargemaakt worden.
Foto Cathy Van de Moortele
Turkse pide heb je vast al eens gegeten in een dürümzaak. De broden worden dan gehalveerd en uitgehold en vaak nog eens voor de grill gehouden, zodat de buitenkant lekker krokant is. Op de buitenkant zie je soms witte/zwarte sesamzaadjes maar je ziet ze ook gewoon naturel. Ik hou heel erg van sesamzaadjes en zie dan ook elke kans benut om ze te gebruiken. Vandaag zijn het zwarte sesamzaadjes geworden.
Onze nieuwe whippet Polly Pocket kwam op de reuk af. Net op tijd om de pide te redden, voor ze er mee weg was!

Wat hebben we nodig:
  • 50 ml water, lauwwarm
  • 24 gr verse gist
  • 10 gr fijne griessuiker
  • 400 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 10 gr melkpoeder
  • 15 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 koffielepels zout
  • 200 ml water 
  • 1 ei + scheutje azijn, losgeklopt
  • sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op in het water en doe er de suiker bij.
  • Stort de bloem over het vocht, samen met het melkpoeder en meng.
  • Voeg de roomboter in vlokjes toe, samen met het zout en het water. Het kan zijn dat je niet alle water nodig hebt.
  • Laat de Kenwood het deeg mengen tot het mooi soepel is. Het kan nog wat zacht aanvoelen, maar mag niet meer aan de handen blijven kleven.
  • Kneed het deeg nog even door en leg de deegbal dan in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 30 min rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en laat ze 5 min rusten.
  • Bol beide delen deeg mooi op en laat ze 15 min rusten.
  • Bestuif de schaal van de broodbakbol met wat bloem.
  • Duw 1 deegbal plat op de schaal en druk hem met je vingers uit tot een grote cirkel. Het brood mag niet te dik maar ook niet te dun zijn.
  • Laat het brood 15 min rusten op de schaal en verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
  • Met gestrekte hand duw je ruitmotieven in het brood door eerst rechte lijnen te maken en daarna diagonale lijnen.
  • Doreer het brood met de mengeling ei + azijn.
  • Bestrooi het brood met sesamzaadjes.
  • Zet de koepel op het brood en bak de pide 20 min.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 5 min verder bakken of tot het mooi goudkleurig is.
TIP:

Je krijgt een krokant brood met binnenin zacht kruim.
Gebruik eens de zijkant van een eetlepel om halve maantjes in het brood te drukken ipv ruitvormen. Of neem een vork en prik gaatjes in het brood.
Het tweede deel deeg kan je in de koeling in een gesloten kom bewaren voor de volgende dag. Zo heb je weer vers brood en het deeg zal extra smaak krijgen.
Als je geen melkpoeder hebt, kan je de 200 ml water vervangen door melk.
Dit brood wordt vaak geserveerd in de Ramadan.
Bestrooi het brood met 50 gr gemalen kaas ipv sesamzaad(ik gebruikte Emmenthaler), net voor het de oven in gaat.

Reacties