Perzik en bosbes crostata

Foto Cathy Van de Moortele
Een zelfgemaakte taart, waarbij je de boter proeft in de korst... Wat kan daar nu tegenop? Gevuld met vers, rijp fruit en in gezelschap van de man waar je al 22 jaar mee getrouwd bent. Ik ben fan.

Wat hebben we nodig:
  • 180 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • snuifje zout
  • 180 gr boerenboter, ijskoud, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels water, ijskoud
  • hittebestendige suikerkristallen
  • 50 gr amandelpoeder
  • 4 perziken, ontpit en in partjes gesneden
  • 100 gr bosbessen
  • 1 ei
  • 40 gr fijne griessuiker
  • 45 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 2 koffielepels vanille extract
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het deeg voor deze crostata. Dat moet 30 min gekoeld worden voor je het uitrolt. Als je dat wilt, kan je het deeg daags voordien al maken.
  • Meng de bloem met het zout in de keukenrobot.
  • Voeg de boter in deeltjes toe via de vulopening en gebruik de pulse-knop om alles fijn te maken.
  • Voeg de lepels water lepel voor lepel toe en meng tot het deeg net aan elkaar begint te hangen.
  • Haal het deeg uit de kom en duw het uit tot een afgeplatte bol. Wikkel het deeg in folie en leg het 30 min in de koelkast (of 20 min in de vriezer).
  • Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven) en laat een pizzasteen mee opwarmen.
  • Strooi wat hittebestendige suikerkristallen op je werkblad. Duw het deeg wat platter op de suikerkristallen en leg er een vel bakpapier op.
  • Rol het deeg uit. Het hoeft geen perfecte cirkel te worden, want dit is een rustieke taart.
  • Strooi het amandelpoeder over het deeg, maar laat de randen vrij.
  • Meng de perziken met de bosbessen en stapel ze op het amandelpoeder. In het midden mag je gerust een bergje hebben. Hou ook hier weer de randen vrij.
  • Vouw de deegranden over de buitenste rand fruit. Het mag er niet te netjes uit zien. De suikerkristallen moet je nu aan de bovenkant zien op je deegrand.
  • Meng het ei goed met de suiker, boter en vanille.
  • Giet dit papje over het fruit.
  • Schuif de crostata met het bakpapier op de pizzasteen en laat hem 45 min bakken of tot hij mooi gekleurd is en je huis heerlijk naar taart ruikt.
  • Laat de crostata even afkoelen en bestuif hem dan met bloemsuiker.
TIP:

Eet de crostata (lauw)warm.
Het amandelpoeder slorpt eventuele sappen van het fruit op, zodat de bodem niet te nat wordt. Je kan het amandelpoeder ook vervangen door paneermeel.

Reacties