Maanzaad brioche
Foto Cathy Van de Moortele |
Lekker met zoet maar zeker ook met hartig beleg. De broodjes zijn niet zo moeilijk om te maken en zijn eenpersoonsbroodjes. Je krijgt er meteen 8 uit dit recept.
Wat hebben we nodig:
- 300 ml volle melk
- 200 ml water, warm
- 40 gr verse gist
- 700 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 7 gr zout
- 10 gr fijne griessuiker
- 150 gr olijfolie
- granaatappelsiroop
- maanzaadjes
- Doe de melk met het water in de kom van de Kenwood.
- Breek de gist in het vocht en los die op.
- Stort de bloem over het vocht en meng door.
- Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
- Voeg ondertussen het zout, de suiker en de olijfolie toe.
- Het deeg zal eerst de olie niet kunnen opnemen, maar dat komt wel.
- Je bekomt nu een heel zacht maar geen plakkerig deeg.
- Leg het deeg in een grote, lichtjes ingevette kom met deksel.
- Laat het deeg 1u rijzen.
- Haal het deeg uit de kom en laat het 15 min rusten.
- Verdeel het deeg in 18 porties en laat die 15 min rusten.
- Vorm elke portie tot een balletje en rol die daarna uit tot gelijke worstjes van 20 cm.
- Verdeel de worstjes deeg per 2.
- Neem 2 worstjes deeg en vlecht ze.
- Rol de vlechtjes op tot slakkenhuizen en stop het uiteinde onderaan het broodje.
- Doe de granaatappelsiroop in één schaaltje, het maanzaad in een ander.
- Doop de bovenkant van de broodjes in de siroop en daarna in het maanzaad.
- Laat de broodjes nog 30 min rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C.
- Bak deze brioches 25 - 30 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
- Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.
Granaatappelsiroop vind je in de Turkse supermarkt. Ook lekker in yoghurt, op ijs of pannenkoeken. Vind je geen granaatappelsiroop, gebruik dan kandijsiroop.
Reacties