Maanzaad brioche

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had nog nooit brioche gemaakt met olijfolie ipv echte boter. Toen ik de hoeveelheid in het deeg zag verdwijnen, wist ik dat dit een lekker zacht deeg zou worden en ik ben niet ontgoocheld geweest.
Lekker met zoet maar zeker ook met hartig beleg. De broodjes zijn niet zo moeilijk om te maken en zijn eenpersoonsbroodjes. Je krijgt er meteen 8 uit dit recept.

Wat hebben we nodig:
  • 300 ml volle melk
  • 200 ml water, warm
  • 40 gr verse gist
  • 700 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 7 gr zout
  • 10 gr fijne griessuiker
  • 150 gr olijfolie
  • granaatappelsiroop
  • maanzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk met het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het vocht en los die op.
  • Stort de bloem over het vocht en meng door.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Voeg ondertussen het zout, de suiker en de olijfolie toe.
  • Het deeg zal eerst de olie niet kunnen opnemen, maar dat komt wel.
  • Je bekomt nu een heel zacht maar geen plakkerig deeg.
  • Leg het deeg in een grote, lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het 15 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 18 porties en laat die 15 min rusten.
  • Vorm elke portie tot een balletje en rol die daarna uit tot gelijke worstjes van 20 cm.
  • Verdeel de worstjes deeg per 2.
  • Neem 2 worstjes deeg en vlecht ze.
  • Rol de vlechtjes op tot slakkenhuizen en stop het uiteinde onderaan het broodje.
  • Doe de granaatappelsiroop in één schaaltje, het maanzaad in een ander.
  • Doop de bovenkant van de broodjes in de siroop en daarna in het maanzaad.
  • Laat de broodjes nog 30 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C.
  • Bak deze brioches 25 - 30 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Granaatappelsiroop vind je in de Turkse supermarkt. Ook lekker in yoghurt, op ijs of pannenkoeken. Vind je geen granaatappelsiroop, gebruik dan kandijsiroop.

Reacties