Gevulde pastaschelpen

Foto Cathy Van de Moortele
De Italiaanse keuken blijft boeiend. Ik hou van pasta en van kwaliteitsvolle basisproducten. Alhoewel ik liefst zelf mijn pasta maak, is dat niet mogelijk voor dit gerecht. De conchiglioni die ik hiervoor nodig heb, vind ik ook niet in elke supermarkt. Als ik ze dan eens tegenkom, doe ik er meteen een pak mee. Om ze te vullen met ricotta en spinazie bijvoorbeeld. Als dat geen goed excuus is..

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr spinazie, gestoofd en gehakt
  • 250 gr ricotta
  • 2 eieren
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 gr mozzarella, geraspt
  • 50 gr vetstof
  • 50 gr bloem
  • 500 ml melk, heet
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • olie
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • handvol verse basilicum, gescheurd
  • 200 gr grote pastaschelpen (conchiglioni), al dente voorgekookt 
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Voorzie een grote ovenschaal.
  • We maken eerst de vulling voor de schelpen.
  • Meng de spinazie met de ricotta, losgeklopte eieren, Parmezaanse kaas, mozzarella. 
  • Kruid met peper en zout.
  • Vouw de pastaschelpen binnenstebuiten. Schep op elke pastaschelp 2 - 3 eetlepels vulling en vouw de randen van de schelpen weer naar binnen.
  • Maak een bechamelsaus: Laat de vetstof smelten in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer tot je een mooie roux krijgt. Voeg de hete melk in deeltjes toe en klop telkens goed, tot je een gebonden witte saus krijgt.
  • Kruid de bechamelsaus met peper, zout en nootmuskaat.
  • Maak de tomatensaus: Laat wat olie smelten in een kookpot. Fruit de uisnippers glazig en voeg de look toe.
  • Giet de tomatenblokjes bij de uien en roer er de tomatenpuree onder.
  • Kruid de saus met peper, zout en verse basilicum. Mix de saus als je dat lekkerder vindt.
  • Schep wat tomatensaus in de ovenschaal en schep daarover enkele lepels bechamel.
  • Schik de gevulde pastaschelpen in de schaal en lepel er extra tomatensaus en bechamelsaus over. 
  • Bestrooi de schelpen met de Parmezaanse kaas.
  • Schuif je gerecht in de oven gedurende 20 min. 
    Foto Cathy Van de Moortele
TIP:

Je kan er ook voor kiezen om enkel tomatensaus of enkel bechamelsaus te gebruiken.
Je hoeft niet alle tomatensaus te gebruiken. Wat je over hebt, vries je in of gebruik je de volgende dag in een ander recept.
Laat de pasta niet te gaar worden, of hij valt uit elkaar en dan kan je hem niet meer mooi opvullen. De pasta zal verder garen in de oven.

Reacties