Kruidig karnemelkbrood
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 110 ml water, op kamertemperatuur
- 240 ml karnemelk, op kamertemperatuur
- 20 gr verse gist
- 30 gr honing, vloeibaar
- 300 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
- 200 gr bruine broodbloem (ik heb Farine de Meule gebruikt)
- 40 gr tarwekorrels
- zeste van 1/2 sinaasappel
- 6 gr zout
- 15 gr broodverbeteraar
- Meng het water met de karnemelk in de kom van de Kenwood. Breek de gist in de vloeistof en los hem op.
- Voeg de honing toe en roer om.
- Stort beide soorten bloem en de tarwekorrels op het vocht en meng.
- Laat het deeg 11 min kneden en voeg ondertussen de zeste, het zout en de verbeteraar toe.
- Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 45 min rijzen.
- Vorm het brood tot een batard en leg het op de schaal van de broodbakbol, die je eerst lichtjes met bloem bestuift. Dek af met de koepel.
- Laat het brood 45 min rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C (hetelucht).
- Bestuif het brood lichtjes met bloem en wrijf die voorzichtig open.
- Snij het brood in volgens een patroon dat je zelf leuk vindt.
- Zet de koepel op het brood en schuif het brood voor 35 min in de oven.
- Haal de koepel weg en laat het brood nog 8 min bakken.
Met dank aan Mark Oppenneer, voor de inspiratie bij het zoeken naar een lekker broodrecept.
Gebruik je liever droge gist? Dan is 7 gr voldoende.
Reacties