Kruidig karnemelkbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Nooit gedacht dat sinaasappel in brood zo mijn ding zou zijn. Mark Oppenneer schreef samen met zijn moeder het boek Bread from Betsy's Kitchen. Dit is mijn versie van het recept met karnemelk, sinaas en honing.

Wat hebben we nodig:
  • 110 ml water, op kamertemperatuur
  • 240 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 20 gr verse gist
  • 30 gr honing, vloeibaar
  • 300 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 200 gr bruine broodbloem (ik heb Farine de Meule gebruikt)
  • 40 gr tarwekorrels
  • zeste van 1/2 sinaasappel
  • 6 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het water met de karnemelk in de kom van de Kenwood. Breek de gist in de vloeistof en los hem op.
  • Voeg de honing toe en roer om.
  • Stort beide soorten bloem en de tarwekorrels op het vocht en meng.
  • Laat het deeg 11 min kneden en voeg ondertussen de zeste, het zout en de verbeteraar toe.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 45 min rijzen.
  • Vorm het brood tot een batard en leg het op de schaal van de broodbakbol, die je eerst lichtjes met bloem bestuift. Dek af met de koepel.
  • Laat het brood 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C (hetelucht).
  • Bestuif het brood lichtjes met bloem en wrijf die voorzichtig open.
  • Snij het brood in volgens een patroon dat je zelf leuk vindt.
  • Zet de koepel op het brood en schuif het brood voor 35 min in de oven.
  • Haal de koepel weg en laat het brood nog 8 min bakken.
TIP:

Met dank aan Mark Oppenneer, voor de inspiratie bij het zoeken naar een lekker broodrecept.
Gebruik je liever droge gist? Dan is 7 gr voldoende. 

Reacties