Bloomer van ovenbuur

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb de smaak te pakken van het bloomer brood. Het ziet er gewoon geweldig mooi uit en je hebt een mooi formaat boterhammen. Ovenbuurbloem is naast de Oergranenbloem één van mijn favoriete bloemsoorten. Altijd geslaagd!

Wat hebben we nodig:
  • 280 ml water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr Ovenbuurbloem
  • 7 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Stort de bloem op het water en meng om.
  • Laat de Kenwood het deeg even kneden en voeg dan het zout en de broodverbeteraar toe.
  • Laat het deeg 11 min kneden.
  • Doe de deegbal in een ingevette kom met deksel en laat het deeg 45 min rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het even bekomen.
  • Rol het deeg op tot een batard vorm.
  • Leg het deeg op de schaal van de broodbakbol (eerst de schaal bestuiven met roggebloem) en bestuif het brood ruim met gewone witte bloem.
  • Laat het brood opnieuw 45 min rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
  • Veeg met een borstel overtollige bloem weg.
  • Vet een scherp scheermesje in met wat olie en trek 5 - 7 diepe insnijdingen in het brood. 
  • Zet de koepel weer op het brood en bak het brood 35 min.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 8 min verder bakken tot het de gewenste kleur heeft.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Ovenbuurbloem is een bloemsoort van Dossche Mills, die ik koop bij Wittevrongel in Eeklo. Je kan de bloemsoorten daar allemaal per 2.5 kg of 5 kg verkrijgen.

Reacties