Gevlochten appeltaartjes

Foto Cathy Van de Moortele
Toen ik al een tijdje bezig was met het bakken van brood, deed ik mezelf twee broodbakboeken cadeau. Boeken, geschreven en uitgewerkt door Levine van Doorne uit Nederland. Levine geeft workshops, schrijft boeken en is elke dag bezig met het bakken en (her)ontdekken van brood. Zalig! Een broodworkshop bij Levine staat zeker nog op mijn bucketlist en ik hoop dat dit najaar nog te doen.
Voor deze gevlochten appeltaartjes, haalde ik mijn inspiratie uit het tweede boek van Levine van Doorne: Meer brood uit eigen oven. Wij noemen het taartjes, maar ze worden gemaakt met een gistdeeg en kunnen dus bij de categorie "koffiekoeken" zoals de Vlamingen dat zo graag zeggen. Ze zijn lekker zacht en kruidig door de appelvulling (die je uiteraard ook zelf maakt). In het boek staat heel mooi beschreven hoe je ze maakt. De boeken zijn zeker een aanrader voor wie brood wil leren bakken.
Gisteren heb ik mijn 2000e recept gepost... Dat verdient een taartje. Of twee.

Wat hebben we nodig:
  • 3 Jonagold appels, geschild
  • sap van 1/2 citroen
  • 170 gr water
  • 85 gr donkere rozijnen, gespoeld
  • 60 gr water
  • 25 gr maïzena
  • 80 gr fijne griessuiker
  • snuifje kardamom
  • snuifje allspice
  • 1 koffielepel sinaasappel extract
  • snuifje zout
  • 10 gr water
  • 15 gr verse gist
  • 240 gr patisseriebloem (ik gebruik Suprème)
  • 40 maïzena
  • snuifje zout
  • 15 gr fijne griessuiker
  • 30 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr room 40%
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 1 ei, losgeklopt
  • 25 gr boter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst de vulling, zodat die kan afkoelen voor je de taartjes er mee opvult.
  • Snij de geschilde appelen in blokjes. Ik gebruik hiervoor mijn Kenwood blokjesmaker, maar je kan ook een Nicer Dicer of gewoon je hakmes gebruiken.
  • Doe de appelblokjes met de rozijnen, meteen in een kom met het water en citroensap, om verkleuring tegen te gaan. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Zet een grote steelpan op het vuur en doe daarin de 60 gr water met de maïzena. 
  • Met een garde meng je de maïzena los in het water, tot die volledig opgelost is.
  • Voeg de suiker, de kruiden, het sinaasappelextract en het zout toe aan het maïzenapapje en breng alles aan de kook.
  • Van zodra de suiker opgelost is, kan je de appeltjes met het sap toevoegen.
  • Breng de appeltjes aan de kook en laat ze dan zachtjes inkoken tot de vulling wat steviger geworden is. Breng alles over in een platte schaal en zet die in de koelkast. De vulling zal verder opstijven tijdens het afkoelen.
  • Klaar om het deeg te gaan maken.
  • Los de gist op in het water in de kom van de Kenwood.
  • Stort de bloem en de maïzena op het water en meng een eerste keer.
  • Voeg het zout, de suiker, boter, room en het ei toe en laat de Kenwood het deeg kneden tot het mooi soepel en elastisch geworden is.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het deeg een uurtje rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in twee gelijke delen. 
  • Laat de twee stukken deeg 20 min rusten onder een handdoek.
  • Rol het eerste deel deeg uit tot een grote cirkel van zo'n 26 cm diameter.
  • Snij de cirkel in 4 gelijke delen (zoals een uurwerk).
  • Haal de appelvulling uit de koeling. Zet twee bakplaten met bakpapier klaar.
  • Nu komt het moeilijke deel: het rasterwerk.
  • Neem 1 deel van de cirkel voor je.
  • Met een heel scherp mesje snij je langs de rechterkant van boven tot bijna beneden. Doe dat ook voor de andere kant.
  • Doe dat nogmaals, telkens een kortere snede en de sneden mogen elkaar niet raken, ook niet bij het beginpunt. Doe dat nog een laatste keer, zodat je aan weerszijden van de rechte kanten 3 sneetjes hebt. Zorg dat die sneetjes goed los zijn.
  • Schep een flinke lepel vulling op het overgebleven gedeelte en het midden van het rasterwerk en zorg dat de onderkant vrij blijft.
  • Vouw één hoek over de vulling en dan de tweede hoek daar weer over. Open de reepjes deeg een beetje, zodat je de vulling ziet. Duw de onderste rand goed aan, zodat de vulling daar niet uitloopt.
  • Leg de appeltaartjes op de bakplaten.
  • Dek af met bubbeltjesplastiek en laat de taartjes 45 min rijzen. 
  • Ondertussen verwarm je de oven (hetelucht) voor op 180°C.
  • Schuif de taartjes 15 min in de oven, tot ze licht gekleurd zijn.
  • Haal de taartjes uit de oven en bestrijk ze meteen met gesmolten boter.
  • Wacht even en bestrijk ze nog een tweede keer.
  • Laat de taartjes afkoelen op taartroosters.
  • Bestuif de taartjes net voor het opeten met bloemsuiker.
  • Smakelijk!
TIP:

Deze taartjes kan je ook vullen met peer en walnoot bijvoorbeeld. Lijkt me ook een goed idee!
Heb je geen sinaasappelextract? Je kan ook vanille gebruiken of oranjebloesemwater.

Reacties