Speltbrood met noten

Foto Cathy Van de Moortele
Wie graag brood wil leren bakken, maar geen idee heeft hoe hij daar moet aan beginnen: de twee boeken van Levine Van Doorne zijn een must om in huis te halen. Duidelijke uitleg, zowel voor mensen die met een broodbakmachine, met de hand of met een standmixer willen werken. De recepten zijn haalbaar en zijn voorzien van de werkwijze en foto's, zodat je geen excuus meer hebt om er niet aan te beginnen.
Mijn speltbrood met noten is gebaseerd op een recept uit Brood uit Eigen Oven van Levine. Ik ben er niet zo goed in om me te houden aan recepten. Met wat ik in huis heb en wat ik gelezen heb in een recept, begin ik aan het maken van mijn eigen recept. Dit brood is zeker een blijvertje: krokante korst, zacht kruim, de noten binnenin. Heerlijk! Uiteraard begin je eerst met het oorspronkelijke recept van Levine, zodat je weet hoe het deeg moet voelen en wat de verschillende stappen zijn.

Wat hebben we nodig:
  • 370 gr karnemelk, kamertemperatuur
  • 21 gr verse gist
  • 10 gr lichtbruine suiker
  • 300 gr speltbloem
  • 250 gr speltmeel
  • 11 gr zout
  • 35 gr walnootolie
  • 15 gr broodverbeteraar
  • 60 gr blanke hazelnoten, getoast in een droog pannetje
  • 60 gr pecannoten, getoast in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de karnemelk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Roer de gist los met de suiker.
  • Stort de 2 soorten bloem op het vocht en roer om.
  • Voeg het zout toe en laat de Kenwood kneden op lage snelheid.
  • Voeg de olie in deeltjes toe en laat het iedere keer goed opnemen.
  • Voeg de broodverbeteraar toe en laat het deeg nog 8 min kneden.
  • Voeg de noten toe en laat nog eens kort kneden.
  • Vorm een bal van het deeg en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Vorm een langwerpig brood van het deeg.
  • Bestuif de schaal van de broodbakbol met bloem en leg het brood hierop.
  • Bestuif het brood met extra witte speltbloem en wrijf de bloem voorzichtig over het brood open, zodat het helemaal wit is.
  • Zet de koepel op de schaal en laat het brood 45 min rijzen.
  • Snij het brood in met een scherp mesje, zet de koepel er weer op en schuif het brood 35 min in de hete oven.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 8 min verder bakken.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Heb je alleen ongepelde hazelnoten? Rooster de noten dan enkele minuten, stort ze op een keukenhanddoek. Vouw de handdoek dicht en rol de noten onder je handen in de handdoek, zodat de velletjes loskomen.

Reacties