Chocolate chip hazelnoot koekjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 50 gr fijne griessuiker
- 50 gr blanke hazelnoten
- 150 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gr donkerbruine suiker
- 1 ei
- 1 koffielepel vanille extract
- 150 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- snuifje zout
- 1/2 koffielepeltje bakpoeder
- 150 gr chocolate chips
- Verwarm de oven voor op 170°C (hetelucht). Bekleed je bakplaat met bakpapier.
- Mix de suiker met de noten fijn in de keukenrobot, tot je een fijn poeder bekomt.
- Klop de boter op met de suiker en de hazelnootsuiker in de kom van de Kenwood. Gebruik daarvoor de K-klopper.
- Voeg het ei en de vanille toe en blijf kloppen.
- Meng de bloem met het zout en het bakpoeder goed om.
- Stort de bloem op het beslag en klop tot een homogeen beslag.
- Voeg de chocolate chips toe en laat nog even kort mengen, zodat de chocolade goed verdeeld zit.
- Maak van dit beslag 36 koekjes. Ik gebruik hiervoor een kleine roomijsschep, zodat ze allemaal dezelfde grootte hebben.
- Duw de koekjes een beetje plat. Zorg dat er voldoende ruimte tussenzit, want ze lopen een beetje uit.
- Bak de koekjes 8 - 9 min of tot de randjes lichtjes gekleurd zijn.
- De koekjes zullen nog een beetje zacht zijn, maar zullen opstijven bij het afkoelen.
- Laat de koekjes nog 5 min op de bakplaat liggen en schep ze dan over op roosters om helemaal af te koelen.
Hou je van iets krokantere koekjes? Laat ze dan 2 min langer bakken. Wees er wel op bedacht, dat ze nog iets harder worden bij het afkoelen.
Je kan de hazelnoten ook vervangen door walnoten.
Zorg dat het bakpoeder en het zout goed gemengd is met de bloem, om te vermijden dat er zich zout of bakpoeder ophoopt in het beslag.
Wil je de koekjes groter maken? Verleng de baktijd dan ook met enkele minuten.
Reacties