Brood met lijnzaad, zonnebloempitten en vijgen

Foto Cathy Van de Moortele
Ik denk niet dat ik één dag voorbij laat gaan zonder bezig te zijn met brood. Dat hoeft niet altijd een gekend Belgisch brood te zijn. Er zijn zoveel andere soorten waar je ook kan van genieten. Soms maak je van een gewoon standaardbrood een extra lekker brood door er vanalles aan toe te voegen wat jou blij maakt. Dit brood bijvoorbeeld..

Wat hebben we nodig:
  • 220 gr water
  • 30 gr verse gist
  • 450 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 70 gr fijne griessuiker
  • 75 gr boerenboter
  • 7 gr zout
  • 70 gr zonnebloempitten
  • 35 gr lijnzaad
  • 70 gr gedroogde vijgen, gesnipperd
  • 1 eiwit, goed losgeklopt
  • extra zonnebloempitten
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water en los hem op.
  • Stort de bloem over het water en roer om.
  • Voeg de suiker toe en laat de Kenwood het deeg kneden op lage snelheid gedurende 11 min.
  • Voeg tussendoor de boter, het zout, de pitten, het lijnzaad en de vijgen toe.
  • Haal de deegbal uit de kom en leg ze in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Duw de lucht uit het deeg en laat het deeg 5 min rusten.
  • Vet je bakvorm lichtjes in en bestuif met wat bloem.
  • Duw het deeg uit tot een rechthoek die de lengte van je bakblik heeft.
  • Rol het deeg op en leg het in het bakblik met de naad naar beneden. Ik gebruik hiervoor mijn rechthoekige broodbakpan van Emile Henry. 
  • Bestrijk het brood met losgeklopt eiwit en strooi er extra zonnebloempitten over.
  • Dek af met het deksel en laat het deeg opnieuw 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
  • Bak het brood 35 min met deksel en bak het daarna nog 8 min zonder deksel.
  • Keer de pan om en het brood valt er onmiddellijk uit.
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een taartrooster.
TIP:

De rechthoekige broodbakvorm is ideaal voor wie een lunchbox meeneemt naar het werk en graag vierkante boterhammen heeft.

Reacties