Brood met lijnzaad, zonnebloempitten en vijgen
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 220 gr water
- 30 gr verse gist
- 450 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
- 70 gr fijne griessuiker
- 75 gr boerenboter
- 7 gr zout
- 70 gr zonnebloempitten
- 35 gr lijnzaad
- 70 gr gedroogde vijgen, gesnipperd
- 1 eiwit, goed losgeklopt
- extra zonnebloempitten
- Doe het water in de kom van de Kenwood.
- Breek de gist in het water en los hem op.
- Stort de bloem over het water en roer om.
- Voeg de suiker toe en laat de Kenwood het deeg kneden op lage snelheid gedurende 11 min.
- Voeg tussendoor de boter, het zout, de pitten, het lijnzaad en de vijgen toe.
- Haal de deegbal uit de kom en leg ze in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Laat het deeg 45 min rijzen.
- Duw de lucht uit het deeg en laat het deeg 5 min rusten.
- Vet je bakvorm lichtjes in en bestuif met wat bloem.
- Duw het deeg uit tot een rechthoek die de lengte van je bakblik heeft.
- Rol het deeg op en leg het in het bakblik met de naad naar beneden. Ik gebruik hiervoor mijn rechthoekige broodbakpan van Emile Henry.
- Bestrijk het brood met losgeklopt eiwit en strooi er extra zonnebloempitten over.
- Dek af met het deksel en laat het deeg opnieuw 45 min rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
- Bak het brood 35 min met deksel en bak het daarna nog 8 min zonder deksel.
- Keer de pan om en het brood valt er onmiddellijk uit.
- Laat het brood helemaal afkoelen op een taartrooster.
De rechthoekige broodbakvorm is ideaal voor wie een lunchbox meeneemt naar het werk en graag vierkante boterhammen heeft.
Reacties