Zondagse karnemelkbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik zag een foto van deze karnemelkbroodjes voorbijkomen in de Facebookgroep Broodbakken en wist dat ik ze zelf ook zou maken. Zo fijn om recepten te kunnen delen met mensen die net als jij, gepassioneerd zijn door brood bakken.

Wat hebben we nodig:
  • 160 ml water
  • 170 ml karnemelk 
  • 500 gr patisseriebloem
  • 8 gr korrelgist
  • 14 gr honing
  • 30 gr olie
  • 8 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de karnemelk in de kom van de Kenwood.
  • Strooi de bloem erbij, samen met de korrelgist. 
  • Aan één kant doe je de honing, aan de andere kant de olie en het zout.
  • Meng alles tot een soepel deeg. Reken hiervoor zo'n 10 min.
  • Haal het brood uit de kom en bol het losjes op. Het zal nog een beetje plakkerig zijn. Voeg geen extra bloem toe.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het deeg 45 min rijzen.
  • Duw de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 8 gelijke delen.
  • Laat het deeg 15 min rusten.
  • Bol de deegballetjes op.
  • Vorm langwerpige broodjes van de deegballetjes: duw de balletjes plat.
  • Vouw de bovenkant naar het midden en druk de naad aan.
  • Vouw de onderkant naar het midden en druk de naad aan.
  • Vouw de bovenkant over de onderkant en druk de naad aan.
  • Rol de broodjes voorzichtig uit tot ze de vorm hebben van sandwichen.
  • Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier en dek ze af met een handdoek.
  • Laat de broodjes 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Bestuif de broodjes met roggebloem (voorzichtig openwrijven), snij ze in met een lame mesje en bak ze in 12 min goudbruin.
TIP:

Als patisseriebloem heb ik Suprèmebloem gekozen, bloem die ook geschikt is voor taart, cake, koekjes, luchtig brood, sandwichen, ..
Deze broodjes zijn zacht, maar niet fluffy als sandwichen. Lekker!
Voor mij is 1 broodje voldoende. Volgende keer misschien 10 broodjes maken van deze hoeveelheid.
Gebruik je liever verse gist? Dan heb je genoeg met 24 gr verse gist. Los die wel even op in het water.

Reacties