Kip met gember-sojasaus en komkommersalade

Foto Cathy Van de Moortele
Als je nog niet eerder ontbeende kippenbouten gekocht hebt, dan raad ik je ten zeerste aan om dat toch eens te doen. Het vlees van de bouten is zoveel sappiger dan het vlees van de filet. Ik hou niet van peuzelen en botjes en daarom ben ik heel erg verheugd om dit mooie vlees ook zonder de botjes kunnen kopen. In Aziatische gerechten komen deze ontbeende boutjes heel goed van pas. Het vlees wordt kort gebakken en is snel gaar. De saus is plakkerig maar niet zoet. Ideaal!

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr zilvervliesrijst (bruine rijst)
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel olie
  • 500 gr ontbeende kippenbouten
  • citroenpeper
  • 175 gr gemberjam
  • 30 ml sojasaus
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 200 gr komkommer, in dunne plakjes gesneden
  • 50 gr rode ui, gepeld en in fijne halve ringen gesneden
  • 3 eetlepels citroensap, 
  • 2 koffielepels lichtbruine suiker
  • snuifje zout
  • 30 gr ovengeroosterde cashews, grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de rijst in ruim, licht gezouten water. 
  • Giet de rijst af en schud hem op in een vergiet.
  • Meng de pijpajuintjes door de rijst en hou hem warm.
  • Verhit een zware, gietijzeren pan en laat de olie er heet in worden.
  • Leg de kippenbouten in de hete pan en laat ze mooi kleuren aan één kant.
  • Kruid met citroenpeper.
  • Bak ook de andere zijde mooi krokant.
  • Meng de gemberjam met de sojasaus en de look.
  • Haal de kip uit de pan en hou ze warm.
  • Giet de gemberjam in de hete pan en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat de saus lichtjes inkoken en leg de kip er weer in.
  • Draai de kip regelmatig, zodat ze volop smaak kan opnemen.
  • Maak ondertussen de salade: meng de plakjes komkommer met de rode ui, citroensap, suiker en zout.
  • Schep op elk bord een portie rijst en daarop kip met saus.
  • Geef de komkommersalade er apart bij. Strooi de cashewnootjes net voor het serveren over de salade.
TIP:

Als je geen gemberjam hebt, kan je ook abrikozenconfituur gebruiken. Voeg dan wat geraspte gember toe aan de confituur.
Zilvervliesrijst is gezonder voor je, dan de witte variant. Je lichaam heeft meer werk om de rijst te verteren, waardoor je bloedsuikers niet onnodig omhoog schieten. Fijn voor de lijn!

Reacties