Pitabrood met gyros

Foto Cathy Van de Moortele
Ik koop ze eigenlijk nooit, van die voorverpakte pitabroodjes. Ik vind ze te hard, te klein, te droog en ik maak gewoon liever alles zelf. Beetje eigenwijs misschien?
Deze pitabroodjes hebben we gevuld met gyros en groentjes erbij. Vergeet de looksaus niet!

Wat hebben we nodig:
  • 240 ml water, lauw
  • 7 gr korrelgist
  • 380 - 420 gr tarwebloem
  • 15 gr zout
  • 1 eetlepel olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood. Strooi de gist er in en meng met een klopper tot de gist opgelost is.
  • Laat het papje even staan.
  • Stort 380 gr bloem op het gistpapje en meng.
  • Voeg het zout en de olie toe en laat het deeg kneden.
  • Voeg stelselmatig meer bloem toe, tot het deeg niet meer aan de handen blijft plakken. Mogelijks heb je niet alle bloem nodig.
  • Vet een kom lichtjes in met wat olie en leg de deegbal erin.
  • Laat het deeg 1u rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 5 gelijke delen. (ik had 5 porties van 125 gr)
  • Wentel de deegporties door bloem en duw ze gelijkmatig uit tot platte schijven. Hoe groter je ze uitduwt, hoe harder de broodjes zullen worden (of je bakt ze wat minder lang).
  • Verhit een antikleefpan (ik gebruik een Le Creuset) en vet ze heel lichtjes in met wat olie.
  • Klop de bloem van de pitabroodjes, zodat ze niet kan verbranden in de pan.
  • Leg 1 pita brood in de pan.
  • Draai het broodje om van zodra je luchtbellen ziet verschijnen aan de bovenkant.
  • Bak ook de onderkant. De broodjes moeten alleen maar kleuren.
  • Snij de broodjes open en vul ze met wat jij lekker vindt. De binnenkant hoort hol te zijn.
Foto Cathy Van de Moortele
TIP:

Voor de gyros heb ik kleine frikandonnetjes gemaakt (vleesbrood) van kalfsgehakt en die gegrild. Daarna in hele dunne plakjes gesneden.
Looksaus: meng volle Griekse yoghurt met enkele teentjes geperste look, citroenpeper, flinterdunne halve ringen rode ui, verse peterselie en grof zout. Leng aan met water tot je de gewenste dikte bekomt.

Reacties