Spaghetti Championaise

Foto Cathy Van de Moortele
Geen bolognaise deze keer (alhoewel een lekkere spaghetti bolognaise zo kan smaken), maar een veggie versie met champignons. Een duxelle van champignons, look en sjalot en ik kan je verzekeren: er zit heeeeeeeeel veel smaak in en je mist het vlees niet. Geef er volkoren spaghetti bij en vergeet de Parmezaanse kaas niet.

Wat hebben we nodig:
  • 1 grote sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 bakje witte champignons, schoongemaakt
  • 1 bakje kastanjechampignons, schoongemaakt
  • 1 bakje shii-take champignons, schoongemaakt en van de steeltjes ontdaan
  • 2 tenen look, gepeld en grof gehakt
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel boerenboter
  • 100 ml rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 35 gr tomatenpuree
  • peper en zout
  • 1 eetlepel oregano
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de sjalot met de verschillende soorten champignons en de look in de keukenrobot en cutter ze fijn.
  • Laat de olie en de boter samen warm worden in een kookpot.
  • Voeg de duxelle van champignons toe en stoof de champignons aan tot ze hun vocht vrijgegeven hebben. 
  • Blus met de rode wijn en laat de wijn bijna helemaal inkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes en de -puree toe en roer die onder de champignons.
  • Kruid met peper en zout, oregano en peterselie.
  • Voeg het water toe als de saus te dik is.
  • Kruid met Worcestershire saus.
  • Laat de saus 1u op een laag vuur pruttelen.
  • Serveer deze heerlijke champignonaise met volkoren spaghetti.
TIP:

Je mag de saus nog langer op het vuur laten staan, om extra smaak te ontwikkelen.
Warm de saus daags nadien op. De volgende dag hebben alle smaken zich kunnen verbinden.

Reacties