Lauwwarme bulgursalade met gehaktballetjes

Foto Cathy Van de Moortele
Bulgur is een volkoren versie van de meer gekende couscous. Het smaakt een beetje nootachtig en het vult goed. Ik heb nu al bulgur gegeten als ontbijt, bij de warme maaltijd of als salade en ik moet zeggen: mijn volgende pak is besteld. Kook 1x per week een grote hoeveelheid bulgur en gebruik hem in verschillende recepten. Werk gespaard en altijd iets in huis voor ontbijt of lunch.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr edamame, ontdooid en uit de peulen gehaald
  • 150 gr bulgur
  • 2 eetlepels gedroogde cranberries
  • 2 eetlepels ovengeroosterde cashewnoten, droog geroasterd in een pannetje en grof gehakt
  • 2 eetlepels vinaigrette
  • 400 gr rundergehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper en zout
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 avocado, geschild, ontpit en in plakjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de edamame in een grote kom.
  • Kook de bulgur gaar volgens de aanwijzingen.
  • Voeg tijdens de laatste minuut de cranberries toe, zodat ze zacht worden.
  • Giet de bulgur af en meng hem met de edamame en de cashews.
  • Besprenkel de salade met de vinaigrette.
  • Ondertussen maak je het gehakt aan: meng het gehakt met het ei, de havermout, ketchup, mosterd, peper en zout, peterselie en sjalotjes.
  • Vorm kleine balletjes van het gehakt.
  • Verhit een gietijzeren pan op medium warmte.
  • Laat de olie goed warm worden in de pan voor je de balletjes toevoegt.
  • Laat de balletjes mooi kleuren en garen aan alle zijden.
  • Schep de salade in mooie kommen en versier ze met de balletjes en de plakjes avocado.
TIP:

Je kan ook kippengehakt of kalfsgehakt gebruiken.

Reacties