Volkoren wafel met roomkaas en aardbeien

Foto Cathy Van de Moortele
In België eten we graag wafels, maar dan meestal als 4-uurtje of in een tearoom of als avondmaal. In Amerika zijn ze gek op "Belgian waffles". In de supermarkt vind je vriezers vol wafels, voor elk wat wils: wit, volkoren, glutenvrij, gevuld, ... Dat gaan we hier natuurlijk niet doen. We gaan gewoon voor zelfgemaakt. Je zit hier tenslotte op een kookblog. Je kan uiteraard het recept verdubbelen en je wafels (na afkoelen) invriezen, om ze dan op een andere keer in de toaster op te piepen. Klaar voor dit gezonde ontbijt? Je hebt alvast 7 grote wafels of 14 kleinere wafels met dit recept.

Wat hebben we nodig:
  • 170 gr volkoren bloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 3 gr zout
  • 25 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 340 gram melk, lauwwarm
  • 65 gr gr neutrale olie (geen olijfolie)
  • 70 gr roomkaas natuur
  • 7 gr lichtbruine suiker
  • snuifje kaneel
  • 2 aardbeien, ontkroond en in plakjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit het wafelijzer. Neem een mal met diepe ruitjes, zoals voor Brusselse wafels.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de suiker.
  • Klop het ei los met de melk en de olie.
  • Meng de natte ingrediënten met de droge, zonder te mixen. Er mogen nog wat klontertjes in het deeg zitten.
  • Bak 14 wafels van dit beslag en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Meng de roomkaas met de suiker en kaneel.
  • Besmeer de wafels met de roomkaas en werk af met de aardbeien.
TIP:

Je kan ook boter gebruiken ipv olie. Neem dan 150 gr gesmolten boter.
Ik heb gekozen voor Maltinut bloem, zo zitten er nog extra walnoten en roggemeel doorheen.
Ik opteer voor 14 wafels van een kleiner formaat. Ideale portie voor ontbijt. Je kan ze echter ook groter maken, zoals Brusselse wafels.

Reacties