Kaneelsterbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Wat een prachtig brood! Ik stond zelf versteld van het resultaat. Het ziet er heel moeilijk uit, maar het is zeker te doen. Door een filmpje te bekijken op youtube, snapte ik beter hoe je te werk gaat om zo'n ster te maken. Je zou het ook kunnen doen met Nutella ipv kaneelsuiker of met jam of zelfs met een hartige vulling bijvoorbeeld. Leuke ideetjes!

Wat hebben we nodig:
  • 240 gr witte broodbloem
  • 7 gr korrelgist
  • 25 gr suiker
  • 35 gr mager melkpoeder
  • 45 gr aardappelpureevlokken
  • 200 - 230 gr water, lauwwarm
  • 60 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 6 gr zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 60 gr kaneelsuiker
  • 1 eetlepel fijne, Zweedse parelsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Strooi de gist over de bloem en meng met een garde.
  • Strooi de suiker, melkpoeder en aardappelpureevlokken bij de bloem en meng met de garde.
  • Giet 200 gr van het water erbij en laat de Kenwood alvast draaien.
  • Voeg de boter vlokje per vlokje toe.
  • Voeg het zout toe.
  • Voeg de rest van het water toe indien nodig. Het deeg mag niet droog worden, maar mag ook niet aan je handen blijven kleven.
  • Laat het deeg 10 min kneden op lage stand.
  • Kneed het deeg nog even door en maak er een bal van.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Het deeg moet nu mooi zacht en fluffy zijn.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
  • Maak ballen van de delen deeg en laat ze 15 min rusten onder een handdoek.
  • Neem een cirkel bakpapier met een doorsnede van 30 cm.
  • Rol elke bal deeg uit tot een cirkel van ongeveer 25 cm doorsnede.
  • Leg de eerste cirkel op het bakpapier op een bakplaat.
  • Bestrijk de cirkel lichtjes met losgeklopt ei.
  • Strooi 20 gr kaneelsuiker over het ei en laat de randjes vrij.
  • Leg hierop een tweede cirkel deeg, losgeklopt ei, 20 gr kaneelsuiker en randjes vrijlaten.
  • Derde cirkel zelfde werkwijze.
  • Sluit af met de 4e deegcirkel.
  • In het midden van de deegcirkels, duw je een ronde uitsteekvorm. Dit wordt het midden van je ster.
  • Met een scherp mes snij je de volledige cirkels 4x in tot aan de uitsteekvorm, zodat je 4 gelijke parten bekomt.
  • Die parten snij je elk nog eens door en daarna nog eens. In totaal bekom je nu 16 gelijke partjes.
  • Verwijder het uitsteekvormpje.
  • Nu komt het tricky gedeelte, waarbij ik je graag doorverwijs naar het filmpje, waar ik ook mijn inspiratie opgedaan heb.
  • Zorg dat je de punten van de ster stevig aandrukt, zodat ze niet opengaan bij het rijzen.
  • Dek de ster af met een handdoek en laat het brood 45 min rijzen op kamertemperatuur. Het brood zal nog flink toenemen in grootte.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C conventionele oven.
  • Bestrijk de witte delen van het brood met losgeklopt ei.
  • Strooi de parelsuiker in het midden van de ster.
  • Bak dit brood 40 min of tot de kerntemperatuur 95°C is.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Kaneelsuiker maken: meng 90 gr fijne griessuiker met 15 gr gemalen kaneel.
Ik heb het brood onder de koepel van de broodbakbol laten rijzen en daarna 15 min gebakken onder de koepel. Koepel verwijderd en nog 25 min verder laten bakken, tot de juiste temperatuur aangegeven werd.

Reacties