Teacakes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had nog nooit van teacakes gehoord, maar toen ik de foto zag voorbijkomen op de Facebook pagina van Paul Hollywood, wist ik dat ik ze ook wou maken. Ik wist niet dat het een uur later al zo zou zijn... Een tijdje terug had ik 4 silicone hamburgervormpjes van Lékue gekocht. Nog niet eerder gebruikt, maar dit leek me wel het uitgelezen moment. Het bleek een goed idee te zijn.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr witte broodbloem
  • 30 gr fijne griessuiker
  • snuifje kaneel
  • 5 gr korrelgist
  • 150 gr water
  • 5 gr zout
  • 25 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr sukade
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Strooi er de suiker, kaneel en gist bij en meng met een garde.
  • Voeg het water toe en laat de Kenwood al draaien met de deeghaak.
  • Strooi het zout bij de andere ingrediënten eens die al redelijk goed gemengd zijn.
  • Vlokje per vlokje voeg je de boter toe. Wacht met toevoegen tot het vorige vlokje boter niet meer te zien is.
  • Laat het deeg 10 min op lage snelheid kneden. 
  • Schraap het deeg af en toe van de kom, want het kan nogal plakkerig zijn. Voeg geen extra bloem toe, zodat je de teacakes niet zwaarder maakt.
  • Kneed het deeg nog even met de hand door en vorm er een bal van.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Keer de kom om op je werkblad.
  • Duw het deeg uit tot een rechthoek.
  • Meng de rozijnen met de sukade.
  • Strooi de helft van deze mix over de rechthoek uit.
  • Vouw de linkerhelft naar het midden en vouw de rechterhelft erover heen. Druk de naden goed dicht.
  • Met je handen duw je het deeg weer uit tot een rechthoek.
  • Strooi de rest van de mix over de rechthoek uit.
  • Vouw de linkerhelft naar het midden en vouw de rechterhelft erover heen. Druk de naden goed dicht.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en laat ze 15 min rusten onder een handdoek.
  • Vorm 4 mooie ballen van het deeg en leg ze in de lichtjes ingevette silicone vormpjes.
  • Duw de deegballen plat en dek af met een vochtige handdoek.
  • Laat de teacakes opnieuw 1u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C conventionele oven.
  • Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bak ze 15 min of tot ze goudbruin en gaar zijn. Check zeker ook de onderkant, die mooi gekleurd moet zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
TIP:

Teacakes eet je best de dag nadien. Snij de broodjes horizontaal open en toast ze, met de kruimkant naar boven, onder de grill. Smeer boerenboter op de broodjes en geniet.
Sukade (gesuikerde schilletjes van een citrusvrucht) vind je bij de bakproducten. Vind je het niet lekker, dan kan je de sukade ook vervangen door bv gedroogde veenbesjes of gedroogde kersen of gele rozijnen.
Bewaar de afgekoelde broodjes in een gesloten plastic zak, zodat ze mooi zacht blijven. Enkel de binnenkant moet getoast worden, voor het beste resultaat.
Je kan deze teacakes ook in mini gietijzeren pannetjes bakken. Lijkt me ook een leuk idee!


Reacties