Karnemelk Semolabrood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had nog niet eerder brood gemaakt met semola. Semola werd hier enkel gebruikt om verse pasta van te maken. Karnemelk is een vaste waarde in onze koelkast en de semolavoorraad is aangevuld.
Het brood is gebakken in een Emile Henry broodbakbol. De koepel zorgt ervoor dat de stoom op het brood neervalt tijdens het bakken, wat resulteert in een betere rijs, een zacht kruim en een dunne, krokante korst. Onmisbaar ondertussen in mijn keuken. Naar het einde van de baktijd toe, verwijder je de koepel om de stoom te laten ontsnappen en het brood krokant te maken.

Wat hebben we nodig:
  • 200 ml karnemelk, lauw
  • 155 ml water, lauw
  • 20 gr verse gist
  • 150 gr Mistral
  • 400 gr semola de Cecco
  • 15 gr fijne griessuiker
  • 30 ml olie
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de karnemelk met het water in de kom van de Kenwood.
  • Los de gist op in de lauwe vloeistof.
  • Stort de Mistral en de semola op de vloeistof en roer om.
  • Laat het deeg 2 min kneden op de minimumstand.
  • Voeg de suiker, olie en het zout toe.
  • Laat het deeg 8 min kneden op 1 - 1.5.
  • Vet een kom met deksel lichtjes in.
  • Leg de deegbal in de kom en laat het deeg 45 min rijzen met deksel.
  • Vorm een bal van het deeg en maakt het iets ovaler.
  • Strooi wat roggemeel op de schaal van de broodbakbol en leg hierop het brood.
  • Zet de koepel op het brood en laat het brood 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
  • Verwijder de koepel en bestuif het brood lichtjes met roggebloem.
  • Neem een nieuw scheermesje en dompel het even in warm water.
  • Snij het brood overlangs in met 1 lange insnede. Zet de koepel weer op de schaal.
  • Bak het brood 35 min met de koepel en haal de koepel dan weg, zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Laat het brood nog 8 - 9 min verder bakken, tot het mooi krokant en goudkleurig is.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Mistral is een witte broodbloem van Dossche Mills, die ik in Eeklo aankoop, bij Wittevrongel. De bloem wordt door deze mensen uitgewogen en verdeeld in kleinere porties, zodat je heel veel verschillende soorten bloem in kleinere verpakkingen in huis kan halen.
Ik gebruik voornamelijk verse gist. Wil je liever korrelgist nemen? Voor dit recept gebruik je 7 gr korrelgist, die je gewoon mengt met de bloem.

Foto Cathy Van de Moortele

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties