Pizza ricotta, peer en abrikoos

Foto Cathy Van de Moortele
Soms heb je van die lumineuze ingevingen op het laatste moment. Zo ontstond ook deze pizza, omdat ik maar pizzasaus voor 1 persoon had gemaakt en er onverwachts een tweede eter bij kwam. Onverwachts maar te lekker om hem niet op mijn kookblog een plaats te geven.

Wat hebben we nodig:
  • 1 portie dunne pizza
  • extra Bisco bloem
  • 30 gr bakconfituur abrikoos
  • 250 gr ricotta
  • citroenpeper
  • 1 eetlepel rozemarijn, heel fijn gehakt
  • 1 ConfĂ©rence peer, in dunne plakjes gesneden (met schil)
  • 1 eetlepel honing, vloeibaar
  • olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 260° en zorg dat je pizzapan/steen mee opwarmt in de oven.
  • Volg het recept tot je een mooie, dunne pizzabodem hebt.
  • Leg de pizzabodem op bakpapier en knip het bakpapier bij tot het de vorm van de pizza heeft (om verbranden tegen te gaan). Leg alles op een houten plank, die je straks als "inschietplank" gaat gebruiken.
  • Verdeel de bakconfituur over het pizzadeeg en laat het buitenste randje vrij.
  • Schep de ricotta lepel per lepel op de confituur en duw het een beetje open.
  • Kruid de ricotta met citroenpeper en rozemarijn.
  • Schik de plakjes peer op de ricotta en besprenkel met honing.
  • Net voor de pizza de oven ingaat, besprenkel je hem met olijfolie.
  • "Schiet" de pizza met bakpapier over op de pizzaplaat en sluit de oven zo snel mogelijk, om geen warmte te verliezen.
  • Bak de pizza enkele minuten en trek dan het bakpapier weg.
  • Laat de pizza 8 - 10 min bakken of tot hij goudbruin is.
TIP:

Bisco bloem is een uitstekende pizzabloem. Maak gerust je pizzadeeg op voorhand en vries ze in porties in. Laat ze overnacht ontdooien in de plastic folie in je koelkast, zodat je 's anderendaags weer vers pizzadeeg hebt.
Bakconfituur abrikoos wordt normaal gebruikt om confituurtaarten mee te maken. Ik had nog een bodempje confituur staan en vond dit een uitstekend begin voor deze pizza.
Ik heb de pizza nog afgewerkt met bloemblaadjes van de bieslook uit de tuin.
Kan je oven niet opwarmen tot 260°C? Zet hem dan zo heet mogelijk.
Deze pizzapan van Emile Henry heeft tot op de helft een opstaande rand en aan de andere kant een vlakke rand, zodat je de pizza makkelijk in en op de pan kan schuiven. Hij kan hete temperaturen aan, is makkelijk schoon te houden, mag in de vaatwas en is onvervormbaar.




Reacties