Zoetzure rode ui

Foto Cathy Van de Moortele
Voor dit recept gebruik ik liefst rode ui of een mengeling van rode en witte uien. Zorg dat de uien stevig zijn en geen rotte plekjes hebben. Ze moeten mooi gaaf en hard zijn. Je kan naar smaak eigen kruiden toevoegen en hoe langer de uien kunnen marineren, hoe mooier van kleur ze worden.

Wat hebben we nodig:
  • 1 rode ui, gepeld
  • 1 eetlepel fijne griessuiker
  • 1/2 koffielepel zout
  • 100 ml appelazijn, rijstazijn, witte balsamico of witte wijnazijn
  • 1 teentje look, gepeld en in plakjes gesneden
  • 5 peperkorrels
  • 5 jeneverbessen
  • 3 takjes thijm
  • 1 klein gedroogd chilipepertje
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel mosterdzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de ui in fijne ringen.
  • Meng de suiker met het zout en de azijn in de bokaal waarin je de uien zult bewaren.
  • Roer om de suiker en het zout op te lossen.
  • Breng 500 ml water aan de kook.
  • Doe de uiringen met de look in een metalen zeef en giet er traag het kokend water over, zodat de uiringen kunnen blancheren.
  • Laat de uiringen uitlekken en breng ze over in de bokaal.
  • Vul aan met de peperkorrels, jeneverbessen, thijm, chili, laurier en mosterdzaadjes.
  • Sluit de bokaal en bewaar hem in de koelkast.
TIP:

Je kan de uien meteen eten, maar je laat ze best 30 min marineren.
De gepickelde uien zijn het best na 1 week, maar kunnen langer bewaard worden.
Gebruik geen goedkope witte azijn, die is te zuur voor deze bereiding.

Reacties