Amandeltaartjes
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 60 gr maïzena
- 225 gr patisseriebloem
- 140 gr boter
- ijswater
- 70 gr boter, op kamertemperatuur
- 70 gr fijne griessuiker
- 1 ei
- zeste van 1/2 citroen
- 85 gr amandelpoeder
- vloeibare solo
- 200 gr Philadelphia roomkaas
- 200 ml slagroom 40%
- 1 koffielepel vanille extract
- bloemsuiker
- 120 gr bosbessenconfituur
- amandelschilfers, getoast in een droog pannetje
- Meng de maïzena met de bloem en de boter in een keukenrobot tot je fijn zand bekomt.
- Voeg beetje per beetje wat ijswater toe, tot het deeg loslaat van de kom en een bal deeg vormt.
- Kneed het deeg nog even door en rol het dan uit.
- Pak het deeg in in plastic folie en laat het 30 min rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 150°C. (conventionele oven 170°C).
- Klop de boter luchtig met de suiker. Geef niet te snel op, je wilt veel lucht in deze massa. Ik gebruik hiervoor de Kenwood.
- Voeg het ei toe en meng goed.
- Mix de zeste en het amandelpoeder door de vulling.
- Vet 6 ondiepe taartvormpjes in met vloeibare solo.
- Gebruik een vormpje om 6 cirkels uit het gekoelde deeg te snijden.
- Schik de cirkels in de vormpjes.
- Per taartje voorzie je 40 gr van de vulling. Je hoeft de vulling niet open te spreiden, dat gaat vanzelf in de oven.
- Bak de taartjes 20 min. Draai halverwege de bakplaat, zodat de taartjes egaal bakken.
- De buitenkant van de taartjes is lichtgekleurd, de vulling mooi goudbruin.
- Laat de taartjes volledig afkoelen op een rooster.
- Klop de roomkaas op met de slagroom en de vanille tot een stevig mengsel (mayonaisedikte).
- Zoet naar smaak met een beetje bloemsuiker.
- Geef de taartjes een randje met de slagroom/roomkaasmengeling. Gebruik een gekarteld spuitmondje, om het extra feestelijk te maken.
- Vul de binnenste holte met confituur.
- Bestuif de taartjes met bloemsuiker.
- Strooi amandelschilfertjes over de taartjes.
Vervang de bosbessenconfituur eens door frambozenconfituur of lemon curd.
Het deeg is mooi bros en zanderig en niet zoet. Dat biedt een mooi evenwicht in het taartje.
Reacties