Amandeltaartjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had nog net genoeg amandelpoeder in de kast staan om deze amandeltaartjes te maken. En zeg nu zelf: wie heeft er nu geen zin in zo'n lekker, zelfgebakken taartje?

Wat hebben we nodig:
  • 60 gr maïzena
  • 225 gr patisseriebloem
  • 140 gr boter
  • ijswater
  • 70 gr boter, op kamertemperatuur
  • 70 gr fijne griessuiker
  • 1 ei
  • zeste van 1/2 citroen
  • 85 gr amandelpoeder
  • vloeibare solo
  • 200 gr Philadelphia roomkaas
  • 200 ml slagroom 40%
  • 1 koffielepel vanille extract
  • bloemsuiker
  • 120 gr bosbessenconfituur
  • amandelschilfers, getoast in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de maïzena met de bloem en de boter in een keukenrobot tot je fijn zand bekomt.
  • Voeg beetje per beetje wat ijswater toe, tot het deeg loslaat van de kom en een bal deeg vormt.
  • Kneed het deeg nog even door en rol het dan uit.
  • Pak het deeg in in plastic folie en laat het 30 min rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. (conventionele oven 170°C).
  • Klop de boter luchtig met de suiker. Geef niet te snel op, je wilt veel lucht in deze massa. Ik gebruik hiervoor de Kenwood.
  • Voeg het ei toe en meng goed.
  • Mix de zeste en het amandelpoeder door de vulling.
  • Vet 6 ondiepe taartvormpjes in met vloeibare solo.
  • Gebruik een vormpje om 6 cirkels uit het gekoelde deeg te snijden.
  • Schik de cirkels in de vormpjes.
  • Per taartje voorzie je 40 gr van de vulling. Je hoeft de vulling niet open te spreiden, dat gaat vanzelf in de oven.
  • Bak de taartjes 20 min. Draai halverwege de bakplaat, zodat de taartjes egaal bakken.
  • De buitenkant van de taartjes is lichtgekleurd, de vulling mooi goudbruin.
  • Laat de taartjes volledig afkoelen op een rooster.
  • Klop de roomkaas op met de slagroom en de vanille tot een stevig mengsel (mayonaisedikte).
  • Zoet naar smaak met een beetje bloemsuiker.
  • Geef de taartjes een randje met de slagroom/roomkaasmengeling. Gebruik een gekarteld spuitmondje, om het extra feestelijk te maken.
  • Vul de binnenste holte met confituur.
  • Bestuif de taartjes met bloemsuiker.
  • Strooi amandelschilfertjes over de taartjes.
TIP:

Vervang de bosbessenconfituur eens door frambozenconfituur of lemon curd.
Het deeg is mooi bros en zanderig en niet zoet. Dat biedt een mooi evenwicht in het taartje.

Reacties