Samosa uit India

Foto Cathy Van de Moortele
Heerlijk, die streetfood uit India. Ik heb de vegetarische versie gemaakt met aardappel en erwtjes en lekker veel ui. Mmmm..

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1 grote ui, geschild en grof gesnipperd
  • 1 chili pepertje, ontpit en in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel gember, geraspt
  • 1 wortel, geschraapt en grof geraspt
  • 1/2 bakje verse koriander, gehakt
  • 100 gr diepvrieserwten
  • snuifje zout
  • 1 eetlepel koriander
  • 1/2 koffielepel komijn
  • snuifje chilipoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1/2 koffielepel garam masala
  • 700 gr aardappelen, geschild, gekookt en gepureerd
  • 600 gr bloem
  • 100 ml olie
  • 100 ml water
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Verhit een wok op het vuur met 2 eetlepels olie.
  • Bak de uien lichtbruin en voeg de chili toe. Laat de chili even meebakken.
  • Voeg de gember, wortel, koriander en erwtjes toe en laat ze meegaren.
  • Meng de kruiden in een kommetje en strooi ze over de vulling in de wok.
  • Laat de kruiden hun aroma afgeven.
  • Meng de aardappelen onder de rest van de vulling en roer goed door.
  • Zet de wok van het vuur en laat de vulling afkoelen.
  • Meng de bloem met de olie en het water in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de kneedhaak.
  • Kneed tot een stevig deeg, dat nog goed handelbaar maar niet te slap is. Je moet er namelijk stevige pakketjes kunnen van maken.
  • Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken van 50 gr.
  • Rol elk stukje deeg tussen 2 vellen plastic uit tot een dunne cirkel. Leg de balletjes deeg die je nog niet gebruikt, onder plastic folie, zodat ze niet uitdrogen.
  • Snij elke deegcirkel in 2.
  • Maak van iedere helft een horentje en zorg dat de naden goed dichtgedrukt zijn.
  • Neem het horentje in je hand en vul het met 1.5 eetlepel vulling.
  • Nijp de bovenste randen goed dicht en vouw hem nog een paar keer om, zodat de vulling niet weg kan.
  • Ga zo verder tot alle vulling opgebruikt is. 
  • Dek de samosa's goed af, tot je klaar bent om ze te frituren. 
  • Verhit de frituurpan op 180°C.
  • Bak 3 - 4 samosa's per keer, tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.
  • Laat de samosa's uitlekken op huishoudrol.
TIP:

Bak wat gehakt rul en voeg het toe aan de vulling voor een vleesversie.
Je kan de samosa's ook koud serveren.

Reacties