Samosa uit India
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- olie
- 1 grote ui, geschild en grof gesnipperd
- 1 chili pepertje, ontpit en in ringetjes gesneden
- 1 eetlepel gember, geraspt
- 1 wortel, geschraapt en grof geraspt
- 1/2 bakje verse koriander, gehakt
- 100 gr diepvrieserwten
- snuifje zout
- 1 eetlepel koriander
- 1/2 koffielepel komijn
- snuifje chilipoeder
- 1 koffielepel kurkuma
- 1/2 koffielepel garam masala
- 700 gr aardappelen, geschild, gekookt en gepureerd
- 600 gr bloem
- 100 ml olie
- 100 ml water
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
- Verhit een wok op het vuur met 2 eetlepels olie.
- Bak de uien lichtbruin en voeg de chili toe. Laat de chili even meebakken.
- Voeg de gember, wortel, koriander en erwtjes toe en laat ze meegaren.
- Meng de kruiden in een kommetje en strooi ze over de vulling in de wok.
- Laat de kruiden hun aroma afgeven.
- Meng de aardappelen onder de rest van de vulling en roer goed door.
- Zet de wok van het vuur en laat de vulling afkoelen.
- Meng de bloem met de olie en het water in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de kneedhaak.
- Kneed tot een stevig deeg, dat nog goed handelbaar maar niet te slap is. Je moet er namelijk stevige pakketjes kunnen van maken.
- Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken van 50 gr.
- Rol elk stukje deeg tussen 2 vellen plastic uit tot een dunne cirkel. Leg de balletjes deeg die je nog niet gebruikt, onder plastic folie, zodat ze niet uitdrogen.
- Snij elke deegcirkel in 2.
- Maak van iedere helft een horentje en zorg dat de naden goed dichtgedrukt zijn.
- Neem het horentje in je hand en vul het met 1.5 eetlepel vulling.
- Nijp de bovenste randen goed dicht en vouw hem nog een paar keer om, zodat de vulling niet weg kan.
- Ga zo verder tot alle vulling opgebruikt is.
- Dek de samosa's goed af, tot je klaar bent om ze te frituren.
- Verhit de frituurpan op 180°C.
- Bak 3 - 4 samosa's per keer, tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.
- Laat de samosa's uitlekken op huishoudrol.
Bak wat gehakt rul en voeg het toe aan de vulling voor een vleesversie.
Je kan de samosa's ook koud serveren.
Reacties