Quinoa salade met gegrilde teriyaki zalm

Foto Cathy Van de Moortele
Zo luchtig, zo voedzaam, zo lekker. Quinoa is een goede vervanger voor aardappelen. Ik gebruik hem graag om salades mee te verrijken. Samen met de tarwe is het sowieso een meerwaarde en in combinatie met de gegrilde teriyaki zalm wordt het weer de vingers aflikken. Dit was mijn maaltijdsalade op een home alone dag.

Wat hebben we nodig:
  • 3 stukken zalmfilet, zonder vel
  • 1 stengel citroengras
  • 50 ml sojasaus
  • 1 stukje chilipeper, ontpit en fijngesnipperd
  • zeste van 1/2 limoen
  • sap van 1/2 limoen
  • stukje gember, geschild en geraspt
  • 25 gr tarwe, gespoeld
  • 400 ml groentenbouillon
  • 75 gr quinoa met koraallinzen, gespoeld
  • jonge kiem
  • 4 eetlepels teriyaki saus
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • verse koriander
  • stukje chilipeper, in heel fijne julienne gesneden
  • sap van 1/2 limoen
  • enkele flinterdunne plakjes limoen
  • edamame bonen, vers
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Doe de zalmfilets in een diepvrieszak.
  • Plet het citroengras en snij het in grove stukken.
  • Doe het citroengras met de sojasaus, chilipepertjes, limoenzeste, limoensap en gember bij de zalm in de diepvrieszak. Sluit goed af en kneed het zakje, zodat de marinade alle delen van de zalm bedekt.
  • Leg de zalm minstens een uurtje in de koelkast.
  • Maak ondertussen de quinoa salade klaar: Doe de tarwe met de bouillon in een kookpot en breng aan de kook. Voeg na 10 min de quinoa toe en laat garen tot de bouillon opgenomen is.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Haal de zalm uit de marinade en bestrijk de bovenkant met de teriyaki. 
  • Grill de zalmfilets 10 min aan één zijde. De andere zijde grill je niet.
  • Schep de lauwwarme salade op een mooi bord en werk af met de jonge kiemen. 
  • Leg de zalmfilets op een mooie schaal en gebruik een vork om de zalm lichtjes uit elkaar te halen, zodat de binnenkant mooi te zien is.
  • Strooi de pijpajuintjes, verse koriander en reepjes chili over de zalm. Druppel het limoensap over de zalm en werk af met de plakjes limoen en de edamame bonen. 
TIP:

Gaar de zalm niet langer dan nodig. Het ene stuk van de zalm is altijd dikker dan het andere stuk. Vouw het dunne stuk dubbel, zodat de zalm overal even dik is om gelijke gaartijden te garanderen.
Restjes zalm verwerk je daags nadien in een wrap of je maakt er zalmsalade van.
Als je niet houdt van teriyaki, kan je ook honing gebruiken. De honing moet mooi gekaramelliseerd zijn na het grillen.
Teriyaki saus vind je bij de Aziatische producten in de supermarkt. Lekker met zalm of kip.

Reacties