Tapenade van zwarte olijven

Foto Cathy Van de Moortele
Ik kocht onlangs tapenade op een lokale avondmarkt en werd bedrogen waar ik bij stond. Voortaan maak ik mijn tapenades weer zelf en zoals je weet: wat je zelf doet...

Wat hebben we nodig:
  • 125 gr zwarte olijven, ontpit
  • 1 koffielepel ansjovispasta
  • oregano naar smaak
  • 1 teentje look, gepeld en gesnipperd
  • het sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels olie
Hoe gaan we te werk:
  • Hak de olijven zo fijn mogelijk in de keukenrobot.
  • Voeg de ansjovispasta, oregano, look en citroensap toe en pulseer tot een grove pasta.
  • Voeg geleidelijk aan de olie toe, terwijl je verder pulseert.
  • Besmeer crostini met deze tapenade en werk af met verse geitenkaas en verse oregano.
TIP:

Je kan ook de helft groene en de helft zwarte olijven kiezen.
Vervang de ansjovispasta door 1 ansjovisfileetje.
Gooi nooit stokbrood weg. Snij overgebleven stokbrood in schuine plakken en bewaar ze in een zakje in de diepvriezer. Toast de sneetjes aan beide zijden in de oven en je hebt je eigen crostini gemaakt.
Serveer de tapenade in een mooi aardewerk potje met een klein botermesje. Leg de crostini er naast op een plankje en laat je gasten zelf hun toastje maken.

Reacties