Ravioli met (zoete) aardappelvulling

Foto Cathy Van de Moortele
Soms heb je gewoon zin in iets dat je voldoening geeft, iets dat je hart warm maakt en waarbij je de ogen sluit om te genieten van elke hap. Dat heb ik wanneer ik zelfgemaakte ravioli eet. Het gevoel dat ik al krijg bij het maken van de pasta, het overdenken van de vulling die ik er in ga doen en dan het uiteindelijke resultaat, maakt het allemaal de moeite waard.

Wat hebben we nodig:

  • 1 zoete aardappel
  • 2 aardappelen
  • 100 gr ricotta
  • Parmezaanse kaas, geraspt (optioneel)
  • peper en zout
  • verse nootmuskaat
  • 1 recept pasta van 4 eieren en 400 gr bloem
  • 1/2 bakje champignons, schoongemaakt en in 4 gesneden
  • boerenboter
  • enkele blaadjes salie
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven op 220°C.
  • Leg de zoete aardappel samen met de gewone aardappelen op een bakplaat en pof ze gaar.
  • Laat ze even afkoelen en pel ze dan.
  • Plet de aardappelen (ik had 400 gr aardappel na het garen) en kruid ze met peper en zout.
  • Meng de aardappelen met ricotta (en eventueel met Parmezaanse kaas als de vulling te slap is).
  • Kruid met peper, zout en verse nootmuskaat
  • Laat de vulling volledig afkoelen.
  • Maak het pastadeeg en laat het 30 in rusten in folie.
  • Rol het pastadeeg uit tot op stand 7. Verdeel het in 4 delen en hou de delen die je niet gebruikt in folie gewikkeld, zodat het deeg niet korst.
  • Steek rondjes deeg uit en leg op ieder rondje een koffielepel vulling. Vouw de ravioli goed dicht en druk de randjes aan, zodat de vulling niet meer weg kan.
  • Gaar de ravioli in licht gezouten water tot ze komen bovendrijven en dan nog een minuutje extra. Breng daarvoor het water aan de rollende kook en zet dan het vuur iets zachter.
  • Bak de champignons in een antikleefpannetje in een weinig vetstof. Kruid met peper en zout.
  • Haal de champignons uit de pan en voeg wat extra boter toe.
  • Schep de ravioli uit het water en bak ze krokant in de boter zonder ze te draaien.
  • Voeg extra boter toe en laat die schuimig worden. Laat de salieblaadjes even meebakken.
  • De botersaus is klaar wanneer ze heerlijk ruikt en een hazelnootkleur heeft.
TIP:

Je kan de ricotta ook vervangen door Philadelphia roomkaas.
Normaal gezien zal de vulling mooi vast zijn, omdat je de aardappelen poft in de oven. Moest je de aardappelen koken, dan zouden ze veel vocht opnemen en zal je een slappere vulling hebben.
Ik heb gekozen voor de ravioli hartjesvorm van Tupperware, gewoon omdat het zo'n leuke vorm is. 

Reacties