Gebak met Granny Smith appel

Foto Cathy Van de Moortele
Lekker zuur zijn ze, die Granny Smith appels. Uiteraard gaan we ze niet zo zuur serveren, maar worden ze zachtjes gegaard tot een yummy appelmoes als vulling voor de taart.
Probeer een rechthoekige vorm van 20x30 cm te vinden voor het beste resultaat.

Wat hebben we nodig:
  • 250 ml water
  • 100 gr kristalsuiker
  • 4 Granny Smith appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • 140 gr patisseriebloem
  • 140 gr zelfrijzende bloem
  • 125 boter, op kamertemperatuur
  • 80 gr donkerbruine suiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel koud water
  • 2 eetlepels hittebestendige suikerkristallen
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de suiker in een pot en breng aan de kook tot de suiker opgelost is.
  • Voeg de in stukken gesneden appel toe en laat de appels op een medium vuur zacht worden.
  • Laat deze vulling volledig afkoelen.
  • Zeef de 2 soorten bloem.
  • Meng de bloem met de boter, donkerbruine suiker, ei en water.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 25 min rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Boter een rechthoekige vorm in en bestuif hem met bloem.
  • Verdeel het deeg in 2 en rol het uit tot 2 rechthoeken. De ene rechthoek moet iets breder zijn dan de andere, want die zal dienen als bodem maar ook als bedekker voor de zijkanten.
  • Leg de eerste lap deeg in de voorbereide vorm en bedek met de appelmoes.
  • Leg de tweede lap deeg op de appels.
  • Bestrooi met de hittebestendige suikerkristallen.
  • Bak de taart 1u of tot ze mooi goudbruin is.
TIP:

Serveer de taart lauwwarm.
Heb je een restje deeg? Steek er dan vormpjes uit en versier er de bovenkant mee voor je de taart in de oven schuift.
Hittebestendige kristallen worden oa gebruikt bij appelflappen. De suiker smelt niet in de oven.

Reacties