Zachte tortilla's uit Mexico

Foto Cathy Van de Moortele
Ik krijg er niet genoeg van, van die zelfgemaakte tortilla's. Omdat ik aardig wat volgers heb die vegetarisch eten, kwam er ook de vraag of de smout niet kan vervangen worden door iets anders. Ja hoor, door Crisco. Crisco is plantaardig en je vindt deze vegetarische smout bijvoorbeeld bij Aveve. Zorg dat de Crisco op kamertemperatuur is, zodat je een mooi zacht en soepel deeg bekomt. Dit recept is goed voor 10 tortilla's. Bewaar ze na het bakken in een mandje onder een handdoek, zodat ze warm blijven.

Wat hebben we nodig:
  • 225 gr witte bloem
  • 60 gr Crisco (plantaardig smout), op kamertemperatuur
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 100 ml warm water
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Stort de bloem op een proper werkvlak.
  • Leg de Crisco op de bloem en strooi het bakpoeder en het zout op de bloem aan de zijkanten.
  • Kneed het deeg met je handen tot je kruimels bekomt.
  • Maak opnieuw een bergje van de kruimels en voorzie een kuiltje in het midden.
  • Giet het water in het kuiltje.
  • Meng het water met de bloem tot een mooi elastisch deeg.  
  • Voeg extra water toe als het deeg te droog aanvoelt.
  • Voeg extra bloem toe als het deeg te nat aanvoelt.
  • Het deeg moet soepel en zacht zijn, maar mag niet meer aan de vingers blijven kleven.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingeoliede kom en dek af met een deksel.
  • Laat het deeg een uurtje rusten.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke delen (38 gr per klompje deeg).
  • Rol balletjes van het deeg.
  • Rol elk balletje uit tot een dunne tortilla. Zorg dat je werkblad lichtjes bebloemd is. Klop overtollige bloem weg, anders krijg je verbrande plekjes op je tortilla's tijdens het bakken.
  • Bak de tortilla's 20 sec in een hete antikleefpan. Ik zet hiervoor mijn vuur op stand 8 en gebruik een pan van Le Creuset omwille van de zware bodem en de antikleeflaag.
  • Draai de tortilla's om wanneer er luchtbellen te zien zijn. Bak de andere kant ook 20 sec.
  • Stapel de gebakken tortilla's op elkaar in een mandje en hou ze warm onder een dubbelgevouwen handdoek.
  • Vul de tortilla's met geplette bonen, gekookte kip, avocado, salsa, rode ui, zure room, ...
TIP:

Bewaar overgebleven tortilla's in een plastic zakje in de koelkast en gebruik ze 's anderendaags als wrap.
De tortilla's mogen niet langer gebakken worden, anders worden ze krokant en dat is niet de bedoeling. Ze moeten soepel en plooibaar blijven.
Als je een keukenrobot hebt, kan je het deeg in de robot klaarmaken. Gewoon alles bij elkaar en draaien maar.

Reacties