Konijn in rode wijn

Foto Cathy Van de Moortele
In onze buurt woont een 14-jarig meisje dat landbouwschool volgt. Ze is helemaal gepassioneerd door de boerenstiel en ze kweekt zelf groenten, kippen en konijnen. Het was fijn om met haar kennis te maken en haar enthousiasme te delen. Het konijn van vandaag heeft zij zelf groot gebracht. Ze gaf meteen ook de tip om eens rode wijn in plaats van tafelbier te gebruiken en ik moet zeggen: Justine, dat was een zeer goed idee! Het heeft gesmaakt.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • boerenboter
  • 1 konijn, gescheiden (met kop, lever, nieren)
  • 4 plakjes ontbijtspek, in reepjes gesneden
  • 1 grote ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 stelen selder, in fijne brunoise gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes thijm
  • 375 ml rode wijn
  • peper en zout
  • 375 ml kippenbouillon, heet
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 gr champignons, in plakken gesneden
  • bruine maïzena
  • 1 blik druiven op sap, uitgelekt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Laat wat olie en boter warm worden in een grote, zware pot, type Le Creuset.
  • Kleur het konijn aan alle kanten en haal het uit de pan.
  • Fruit het spek aan met de ui, wortel en selder.
  • Roer de tomatenpuree erdoor.
  • Strooi de kruiden over de uien en blus met de wijn.
  • Kruid het konijn met peper en zout en leg het weer in de pan.
  • Overgiet met de hete bouillon.
  • Giet de tomatenblokjes erbij, verdeel de champignons over het vlees en zet het deksel op de pot.
  • Zet het konijn in de oven en laat het zachtjes garen tot het vlees net van de botjes valt.
  • Schep het vlees en de groentjes uit de saus en hou het warm.
  • Zet de Creuset op het vuur op volle kracht en dik de saus in met bruine maïzena.
  • Voeg het konijn en de groenten weer toe en doe er ook de druiven bij.
TIP:

Serveer met kroketjes, kasteelaardappeltjes of krieltjes.

Reacties