Cannelloni bolognaise

Foto Cathy Van de Moortele
Om eens geen lasagne te maken, koos ik deze keer voor cannelloni. De bolognaisesaus wordt fijn gemixt zodat het makkelijker wordt om de cannelloni op te vullen. Laat je saus volledig afkoelen zodat ze al wat dikker wordt.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 ml witte wijn
  • 500 gr gemengd gehakt
  • peper en zout
  • oregano
  • spaghettikruiden
  • 10 blaadjes basilicum, fijngesnipperd
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 30 gr vetstof
  • 40 gr vloeiende bloem
  • 700 ml melk
  • nootmuskaat
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 gr Emmenthaler, geraspt
  • 14 cannelloni
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olie warm worden in een grote, zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uien glazig met de look.
  • Blus met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
  • Bak het gehakt rul met de uien.
  • Kruid met peper en zout, oregano, spaghettikruiden en basilicum.
  • Doe de tomatenblokjes en de tomatenpuree bij de vleessaus en laat zachtjes verder garen.
  • Maak de béchamelsaus: Laat de vetstof smelten in een steelpan.
  • Strooi de bloem over de vetstof en maak er een roux van door mooi te mengen met een houten lepel.
  • Voeg de melk in delen toe en meng telkens goed zodat je geen klontertjes hebt.
  • Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
  • Meng de Parmezaanse kaas met de Emmenthaler en zet de kaas nog even weg.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem een rechthoekige ovenschotel waar je cannelloni mooi in passen.
  • Verdeel een dun laagje vleessaus over de bodem.
  • Vul de cannelloni met de vleessaus en leg ze in de schotel. Ik zet hiervoor de cannelloni rechtop in de schotel, met de onderkant tegen de bodem. Vul de cannelloni tot boven en leg ze dan neer. 
  • Overgiet met de resterende vleessaus.
  • Gebruik een pollepel om de béchamelsaus over de vleessaus te verdelen.
  • Bestrooi met de kaas.
  • Zet de cannelloni 45 min in de oven en laat hem dan 15 min rusten onder aluminiumfolie. Op deze manier zal je de cannelloni beter kunnen scheppen.
TIP:

Maak de vleessaus daags voordien en laat ze in de koelkast staan tot je de cannelloni wilt gaan vullen. Vul de cannelloni met de koude saus.
Je kan de ovenschotel in de koelkast bewaren en pas de volgende dag in de oven schuiven als je dat wilt.

Reacties