Lasagne van aubergine

Foto Cathy Van de Moortele
Ik begin ze meer en meer te appreciëren, die dieppaarse vruchten. Ze glanzen zo mooi en eenmaal gebakken, geven ze zoveel smaak vrij. Heel eenvoudig, deze lasagne van aubergine met marinarasaus en mozzarella. In Italië spreekt men over Parmigiana di melanzane. Met Parmigiana bedoelt men uit de regio van Parma, in Noord-Italië. Heel vreemd, als je weet dat dit gerecht uit het Zuiden van Italië komt. Ik heb het dan maar een lasagne van aubergine genoemd. Want daar lijkt het toch goed op: laagjes aubergine, saus, kaas en telkens opnieuw diezelfde laagjes. Das lasagne, toch?

Wat hebben we nodig:
  • 1 recept marinarasaus
  • 1 kg aubergines (2 grote), steeltje verwijderd en geschild
  • 150 gr bloem, gekruid met peper en zout
  • 4 eieren, losgeklopt
  • zout
  • 1 volledige blok mozzarella cucina, in plakjes gesneden
  • 100 gr Pecorino Romano kaas, geraspt
  • 1 bakje verse basilicum, gescheurd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schep een lepel marinarasaus in een ovenschotel en verdeel die gelijkmatig.
  • Snij dunne, gelijke, lange plakken van de aubergines. Ik gebruik hiervoor de mandoline, op stand 4, zodat alle plakken dezelfde dikte hebben.
  • Doe de bloem in een grote kom. Zet het deksel op de kom en schud goed, zodat alle plakken een dun laagje bloem hebben.
  • Verhit de frituurpan op 180°C.
  • Kruid de eieren met zout.
  • Wentel de bebloemde aubergineplakken in ei en frituur ze aan beide zijden tot ze goudbruin zijn. Dit zal je in verschillende etappes moeten doen.
  • Laat de gefrituurde aubergines uitlekken op keukenpapier.
  • Schik een dun laagje aubergine op de saus. De saus zorgt ervoor dat de aubergines niet aan je schotel zullen kleven.
  • Beleg met plakjes mozzarella en strooi 1/3 van de Pecorino over de mozzarella.
  • Strooi enkele snippers basilicum over de kaas.
  • Schep een flinke laag saus over de kaas, beleg met aubergine en ga zo verder tot alle ingrediënten op zijn.
  • Eindig met een laagje Pecorino.
  • Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en zet de schaal erop.
  • Zet de lasagne 30 min in de oven.
  • Laat de ovenschotel 15 min rusten onder aluminiumfolie, zodat de saus tot rust komt en je de lasagne beter kan scheppen.
  • Serveer met een groene salade.
TIP:

Je kan opteren om de aubergines niet te schillen.
Geen zin om marinarasaus te maken? Gebruik dan een goed merk tomatensaus.
Pecorino kaas is schapenkaas met een pittige smaak. Je kan hem ook vervangen door Parmiggiano Reggiano of Grana Padano.
Geen frituurpan? Je kan de aubergines ook frituren in de pan, in een laag olie. Het is iets moeilijker om de temperatuur te controleren op deze manier.
Schaf jezelf een goede microplane aan en rasp voortaan zelf je kaas. Goedkoper en zoveel lekkerder.
Mozzarella cucina is speciaal voor warme gerechten. De kaas smelt zoals het hoort en is ideaal voor pizza's, ovenschotels, ...

Reacties