Dambord koekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Toch leuk, als je zo'n ingewikkeld koekje gewoon zelf kan maken? Het vergt wat werk en concentratie, maar het resultaat is zo bevredigend. Bewaar de koekjes in een goed afgesloten doos.
Deze koekjes heb ik gebakken voor de Give Away naar aanleiding van 1000 volgers op mijn Facebookpagina. Proficiat Martine De Cuyper uit Eeklo!

Wat hebben we nodig:
  • 225 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 1 ei, gescheiden
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 340 gr patisseriebloem
  • 225 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 1 ei, gescheiden
  • 300 gr patisseriebloem
  • 40 gr  pure cacao
Hoe gaan we te werk:
  • Neem 2 grote vellen bakpapier en teken daarop met alcoholstift een rechthoek van 13 cm x 38 cm.
  • Maak eerst het vanilledeeg: Mix de boter romig. 
  • Voeg de bloemsuiker toe en klop luchtig op met de K-klopper van de Kenwood.
  • Voeg de eierdooier en de vanille toe en meng. Klop het eiwit los en zet het apart.
  • Zeef en meng de bloem op lage snelheid door de rest van de ingrediënten.
  • Maak een cilinder van het deeg.
  • Draai het bakpapier om op een bakplaat, zodat de markeringen aan de onderkant van het papier staan.
  • Duw het deeg uit op het bakpapier in een rechthoek. Hou de markeringen goed in het oog. Zorg dat het deeg mooi effen is, door er nog eens met een deegrol over te gaan.
  • Wikkel het vanilledeeg in bakpapier en leg het in de koelkast voor 2u.
  • Maak nu het chocoladedeeg op dezelfde manier (zeef de bloem samen met de cacao en zorg dat ze goed gemengd zijn) en leg het deeg op dezelfde manier in de koelkast.
  • Haal beide soorten deeg uit de koelkast en verwijder het bakpapier. 
  • Trim de randjes tot ze mooi recht zijn (gebruik die restjes om gemarmerde koekjes van te bakken). Rechte randen zijn heel belangrijk om je koekjes goed te laten slagen.
  • Snij elke plak in 9 gelijke repen van 1.2 cm. Gebruik een lat zodat de repen allemaal gelijk zijn. Dit is nodig om mooi symmetrische koekjes te krijgen. Maak eerst ondiepe markeringen met je mes en snij ze pas door met een groot koksmes eens alle markeringen gemaakt zijn. 
  • Je moet uiteindelijk 9 vanillerepen en 9 chocoladerepen hebben.
  • Leg een vel plasticfolie op je werkblad.
  • In het midden van de folie, leg je 1 reep chocoladedeeg. 
  • Aan beide zijden van het deeg smeer je wat losgeklopt eiwit, als lijm voor de andere repen deeg.
  • "Plak" aan weerszijden van het chocoladedeeg een reep vanilledeeg.
  • Smeer wat eiwit op de bovenkant van de repen.
  • Leg nu een vanillereep in het midden, met 2 chocoladerepen aan weerszijden. Vergeet het eiwit niet om de repen aan elkaar vast te lijmen.
  • Herhaal nogmaals met een derde laag, chocoladereep in het midden.
  • Wikkel deze balk deeg in de folie en druk voorzichtig de repen aan, zodat alle eventuele lucht weg is.
  • Laat de deegbalken 1u opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 165°C en bekleed je bakplaten met bakpapier.
  • Haal het voorbereide deeg uit de koelkast.
  • Verwijder de folie.
  • Snij elke balk in plakjes van 0.6 cm. Gebruik hiervoor een meetlat en een scherp mes. Snij 1 kant van de balk recht af. Maak dan markeringen van 0.6 cm met je mes over de hele balk deeg. Snij de plakjes recht af met een scherp koksmes. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Leg de koekjes met enige tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes 10 min of tot ze stevig zijn.
  • Laat de koekjes 5 min afkoelen op de platen.
  • Laat de koekjes verder afkoelen op taartroosters.
TIP:

Dit is een koekje met werk aan. Het resultaat is echter zo bevredigend, dat je ze gewoon eens moet maken. Zorg dat je die dag niets anders te doen hebt, zodat je je goed kan concentreren op het afmeten van het deeg.
Ik bestel koekjesdozen bij Ali Express, zodat ik de koekjes mooi kan presenteren als ik ze als geschenkje doorgeef.

Reacties