Rabarbercompote

Foto Cathy Van de Moortele
Rabarber bevat heel weinig natuurlijke vruchtensuikers. Logisch, als je denkt aan de zure smaak die zorgt voor zure gezichten en toegeknepen oogjes. Toen we vroeger bij opa op bezoek kwamen, mochten we zelf rabarber plukken (hij leerde ons de rabarber uit de grond "draaien" en niet afsnijden) en dan doopten we die stelen rabarber in een kommetje kristalsuiker. Zalig was dat! Het is echter al even lang geleden dat ik nog rabarber uit het vuistje gegeten heb...
Daar we gezegend zijn met twee grote rabarberplanten in onze tuin, wou ik toch nog wat meer recepten bekijken. Deze rabarbercompote past heel goed in een koolhydraatarme levensstijl, want rabarber bevat maar 2 gr koolhydraten per 100 gr. Je mag dan ook gerust zeggen dat rabarber weinig tot geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel (buiten het kommetje suiker gerekend natuurlijk). Deze compote is heerlijk en ik serveer hem ook graag in laagjes met Griekse yoghurt. Voeg er ook wat stukjes aardbei aan toe als je dat lekker vindt.

Wat hebben we nodig:
  • 400 gr rabarber, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 30 gr boter
  • enkele druppels vanille extract
  • zoetstof naar smaak
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de ongeschilde rabarber in een steelpan met het klontje boter. 
  • Laat de rabarber zacht worden onder deksel op een laag vuurtje. De gaarheid hangt af van de grootte van je stukjes rabarber.
  • Smaak af met vanille en zoetstof.
TIP:

Je kan de rabarbercompote door de blender halen, maar ik vind het zelf lekkerder als er nog een beetje beet aan zit. Als je liever rabarbermoes hebt, dan weet je wat gedaan.
Door de rabarber niet te schillen, behoud je de mooie rood-groene kleur.

Reacties