Pita durum

Foto Cathy Van de Moortele
Heel lang geleden... Beginnen de meeste sprookjes niet zo? Het was nochtans geen sprookje. Ik was net terug uit Amerika, waar ik een jaar gewerkt had als au pair. Ik had werk gevonden in een Egyptische pitabar, de eerste ooit in mijn geboortestad. Het was hard werken, want de pitabar was altijd open en ik werkte 7 op 7 en veel te lange dagen. Ik had in mijn studententijd wel vaker pita gegeten, maar dat verminderde toch sterk eens ik getrouwd was en een eigen gezin had.
Nu eet ik zo'n 2x per jaar pita en dan smaakt me dat weer heel erg. Na een lange werkdag had ik zo'n zin in een pita durum en in plaats van naar een pitabar te rijden, haalde ik een pak durum wraps uit de kast (mijn dochters noemen mijn kast "jouw eigen privé Delhaize"), sneed de kippendijen in reepjes (je hebt jouw bestelling bij www.koopeenkip.be toch al geplaatst?), raspte enkele wortels en waste meteen ook een paar blaadjes snijsla uit de tuin (thanks Hubby). Nog snel verse frietjes snijden en bakken en we konden al snel aan tafel. Ik kan er weer tegen tot het einde van het jaar. Smaak ze!

Wat hebben we nodig:
  • 2 kippendijen, ontbeend, ontveld en in reepjes gesneden
  • kippenkruiden
  • 1 - 2 eetlepel(s) olie
  • 2 wortels, geschraapt en grof geraspt
  • enkele blaadjes sla, gewassen
  • 1 tomaat, in dunne plakken gesneden
  • 1 ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • looksaus
  • 5 aardappelen, geschild en gewassen
  • 2 maxi durum wraps
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het kippenvlees met de kruiden en de olie en laat het even marineren. Je kan dit gerust al de dag voordien doen.
  • Zet meerdere schaaltjes klaar voor de garnituur: wortels, sla, tomaat, ui, looksaus.
  • Bak de kippenreepjes goudbruin in een antikleefpan. Ze mogen gerust een korstje krijgen.
  • Verwarm de frituurpan op 160°C.
  • Snij de aardappelen in dikke plakken en snij daarvan dikke frieten.
  • Dep de frieten goed droog. Bak ze voor tot ze komen bovendrijven. Schud ze goed op.
  • Zet de temperatuur op 180°C en bak de frietjes af.
  • Leg de wraps op elkaar en verwarm ze 30 sec in de microgolfoven. Dat zorgt ervoor dat ze makkelijker hanteerbaar worden en beter op te rollen zijn.
  • Leg een dubbele strook aluminiumfolie op je werkblad en leg daarop een wrap. De folie zal de onderkant van je wrap bedekken, zodat je hem makkelijker vast kan houden.
  • Maak een lijn met sla en leg daarop wortel, tomaat, ui, looksaus, frietjes en kippenreepjes.
  • Vouw de onderkant over de vulling en rol verder op. Vouw de aluminiumfolie dicht en val aan!
TIP:

Maak zelf je looksaus van zelfgemaakte mayonaise, geperste teentjes look, verse kruiden (ik neem platte peterselie, maar soms ook blaadjes munt of koriander of bieslook), peper en zout. Maak de saus wat dunner door natuur yoghurt door de saus te mengen.
Maak je durum nog interessanter door er geraspte rode kool of witte kool aan toe te voegen.
De maxi durum wraps koop ik in de Turkse winkel, achter de Dampoort in Gent.
Het vlees van kippendijen is sappiger dan wanneer je kipfilet zou gebruiken. 

Reacties