Boeuf Bourguignon

Foto Cathy Van de Moortele
Stoofpotjes zijn eigenlijk meer iets voor in de winter, maar ik denk niet dat de Hubby bezwaar zal hebben om zijn bordje leeg te eten. Hij is gek op stoofpotjes en al zeker met rundsvlees. Kies puur en eerlijk stoofvlees (ik kan je www.deeleenkoe.be zeker aanraden), een lekkere rode wijn en verse groentjes. Je dag kan niet meer stuk en de oven doet de rest.

Wat hebben we nodig:
  • boter
  • olie
  • 200 gr spekblokjes
  • 500 gr rundsstoofvlees, in grote stukken gesneden en goed droog gedept met huishoudpapier
  • 2 wortels, geschraapt en in grove stukken gesneden
  • 2 stengels groene selder, in maantjes gesneden
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 4 aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden
  • 15 zilveruitjes, uitgelekt
  • 300 ml bouillon, warm
  • 250 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes thijm
  • enkele peperbollen
  • zout
  • 150 gr witte champignons, schoongemaakt en in 4 gesneden
  • bruine strooimaïzena
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Zet een grote gietijzeren pot, type Le Creuset, op een medium vuur. Laat wat boter en olie samen smelten en kleuren.
  • Bak de spekblokjes kort aan en haal ze met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken op huishoudpapier.
  • Voeg nog wat vetstof toe. Leg elk stukje vlees mooi in de boter en zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Bruin het vlees aan alle kanten en haal het uit de pot.
  • Fruit de wortel, selder en ui aan in dezelfde pot en voeg het spek en het rundsvlees weer toe.
  • Geef de aardappelen en zilveruitjes een plaatsje in de pot.
  • Overgiet met de bouillon en de wijn.
  • Kruid met laurier, rozemarijn, thijm, peperbollen en zout.
  • Breng het gerecht aan de kook. Zet de pot met deksel in de oven gedurende 1u - 1u30. 
  • Bak ondertussen de champignons bruin in wat boter. Voeg ze toe aan het gerecht.
  • Dik zonodig de saus in met bruine maïzena.
  • Werk af met vers gesnipperde peterselie.
TIP:

Laat het stoofpotje afkoelen en bewaar het in de koelkast. Warm het de volgende dag zachtjes weer op.

Reacties