Chowder van aardappel, maïs en verse krab

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is puur verlangen naar de USA. Nergens anders kan ik op restaurant chowder bestellen. Deze dikke maaltijdsoep met melk en room en heel veel lekkers, is zo vullend. Echt comfort food.
Bij Delhaize (ja, het blijft voor mij de Nr 1 winkel waar ik elke week mijn boodschappen haal - of meerdere malen per week zelfs) hadden ze gekookte, verse krabben en ik moest meteen fantaseren over een heerlijke chowder. Dan verander je toch gewoon je weekmenu? Home alone op de bank, met een kom dampende krab chowder...

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr boerenboter
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 steel groene selder, in fijne brunoise gesneden
  • 300 gr aardappelen, gekookt in de pel en in grove brunoise gesneden
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 475 ml melk, heet
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 285 gr maïs uit blik, gespoeld
  • 300 ml visbouillon, heet
  • 100 ml room
  • 250 gr verse krab, gekookt
  • cayenne peper
  • verse peterselie
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de boter smelten in een hete Creuset pot.
  • Fruit de uisnippers aan met de selder tot ze glazig zijn. Laat ze niet kleuren, want je maakt een witte soep.
  • Voeg de aardappelblokjes toe en strooi er de bloem over.
  • Roer goed.
  • Voeg de hete melk toe en kruid met peper en zout en verse nootmuskaat.
  • Roer de maïs door de soep en overgiet met de hete bouillon.
  • Laat de soep rustig sudderen en roer af en toe tot ze goed warm is.
  • Werk af met de room en de stukjes krab.
  • Verdeel de chowder over kommen en bestuif met cayenne peper. Werk af met een blaadje peterselie.
TIP:

Je kan nog wat vers en krokant brood serveren bij de soep, maar eigenlijk is dit een gerecht op zich.

Reacties