Pompelmoes avocado salade

Foto Cathy Van de Moortele
Nooit gedacht dat ik avocado zo hard zou gaan appreciëren. Ik at het voordien eigenlijk enkel in guacamole en dat was voor het eerst in Portland, Oregon, waar ik woonde en werkte als au pair. De Mexicaanse invloed zag je daar al heel hard ingebakken in de cultuur van dit vriendelijke volk. Het duurde toch nog meer dan 20 jaar eer ik avocado an sich begon te eten. Mede door de aanmoedigingen van de oudste dochter, die helemaal gek is op avocado. Waar ik vroeger meer moeite had met de boterachtige structuur van de perfect gerijpte avocado, vind ik dat nu juist een troef. Zo zie je maar, dat je nooit mag zeggen: ik lust dat niet (negeer deze opmerking voor hesperolletjes en hutsepot).

Wat hebben we nodig:
  • 1 rode of roze pompelmoes
  • 1 rijpe avocado, gepeld, ontpit en in plakjes gesneden
  • 1 tomaat, in 4 gesneden en ontpit
  • 1 snoepkomkommer, in dikke plakjes gesneden
  • 1 grote eetlepel neutrale olie
  • 1 koffielepel citroensap
  • enkele druppels vloeibare zoetstof, type Natrena
  • peper en zout
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Neem een scherp aardappelmesje en snij de boven- en onderkant van de pompelmoes weg.
  • Snij de pel van boven naar beneden dik weg, zodat het bittere witte gedeelte helemaal weg is. Ga zo rond met de pompelmoes tot de schil helemaal verwijderd is.
  • Neem de pompelmoes in je hand en snij met je mesje tussen de vliesjes om de partjes er netjes uit te wippen. Zo heb je partjes zonder vliesjes.
  • Doe de pompelmoespartjes in een kom. Pers de restanten van de pompelmoesmembranen uit boven de partjes, met je hand.
  • Voeg de avocado toe en schep voorzichtig om, zodat je de plakjes niet kapot maakt.
  • Snij elk partje tomaat in 3 gelijke repen. Voeg ze samen met de komkommer toe aan de rest van de salade.
  • Meng de olie met het citroensap, de zoetstof en kruid met peper en zout.
  • Doe de pijpajuintjes bij de dressing.
  • Giet de dressing over de salade en schep om.
  • Zet de salade koel en afgedekt weg.
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Om te weten of je avocado perfect gerijpt is: krab het kleine steeltje aan de bovenzijde weg. De kleur die je daaronder ziet, is de kleur van het vruchtvlees.
Serveer deze salade bij vette vis bv gerookte makreel. Het vette van de vis gaat goed bij het zure en bittere van de salade. 

Reacties