Curry van rode linzen

Foto Cathy Van de Moortele
Na een lekkere lunch bij Le Petit Botanique in Gent, heb ik besloten om toch wat vaker linzen op het menu te zetten. Ik vond ze al lekker in een slaatje zoals ze dat graag doen bij BLT in Antwerpen, maar deze linzen curry was echt top. Linzen zijn zeer voedzaam en vullend. Makkelijk om klaar te maken en ze zijn goed voor je.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr rode linzen
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • kokosolie
  • 10 gr rode curry pasta
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel kristalsuiker
  • 1 teentje look, gepeld en geraspt
  • stukje gember, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 50 ml kokosmelk
  • verse koriander, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Was de linzen in een fijne zeef, onder koud water, tot het water helder is. Er kan nogal wat stof en vuil op de linzen zitten. Sla deze stap dus zeker niet over.
  • Doe de linzen in een steelpan en zet ze onder water.
  • Breng de linzen aan de kook, onder deksel.
  • Zet de warmte daarna op medium en laat de linzen zachtjes garen, gedurende 10 - 15 min. Voeg extra (kokend) water toe indien nodig.
  • Verhit een grote pan op het vuur en laat wat kokosolie smelten in de pan.
  • Fruit de uisnippertjes aan en laat ze heel zachtjes bakken. Blijf constant roeren. Dit proces kan wel 20 min in beslag nemen. Ze mogen niet kleuren.
  • Meng alle kruiden, de look en de gember in een vijzel en meng ze met de uien.
  • Laat de kruiden nog even meebakken tot de geuren vrijkomen.
  • Roer de tomatenpuree door het uienmengsel.
  • Meng met de gare linzen.
  • Roer de kokosmelk door de linzen.
  • Werk af met verse koriander.
TIP:

Normaal gezien zijn de linzen klaar als het water uitgekookt is.
De rode curry pasta gebruik ik normaal in Thaïse gerechten, maar hij komt goed tot zijn recht in deze curry, zonder dat de curry te pikant wordt.
Serveer deze curry met naan.

Reacties