Moussaka zoals in de Walrus

Foto Cathy Van de Moortele
Ik was zo onder de indruk van de moussaka die ik voorgeschoteld kreeg in De Walrus, dat ik heel graag nog een portie wou deze week. Daar moussaka normaal heel veel vet bevat en ik er dan niet zoveel kan van eten, koos ik deze keer voor een iets minder vette versie. We hebben volop courgettes in de tuin en de aubergines in de supermarkt waren mooi glanzend en paars. Kan je lamsgehakt vinden: des te beter! Of je gaat voor rundergehakt (heb ik ook gedaan). Het vergt wel wat tijd. Maak deze moussaka als je een dagje vrij hebt en schotel hem 's avonds voor aan je vrienden, met een glaasje rode wijn on the side. Of niet.

Wat hebben we nodig:
  • 2 grote aardappelen, geschild en gewassen
  • 1 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • olie
  • peper en zout
  • verse thijm, geritst
  • 1 grote aubergine
  • 2 courgettes
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1/2 koffielepel kaneel
  • snuifje kruidnagel
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 750 ml melk
  • verse nootmuskaat
  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 eierdooiers
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een ovenschotel in met olie.
  • Snij de aardappelen in dunne plakken. Meng ze met de ui en wat olie. 
  • Kruid met peper en zout en thijm.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal en zet ze 20 min in de oven.
  • Snij de uiteinden van de aubergine af en gooi ze weg. Snij de aubergine in dunne schijven.
  • Meng de aubergine met olie, peper, zout en thijm.
  • Schik de aubergineplakjes dakpansgewijs op de aardappelen en bak ze 20 min.
  • Snij de uiteinden van de courgettes af en gooi ze weg. Snij de courgettes in dunne schijven.
  • Meng de courgettes met olie, peper, zout en thijm.
  • Schik de courgettes dakpansgewijs op de aubergine en bak ze nogmaals 20 min.
  • Laat wat olie warm worden in een grote pan.
  • Fruit de uisnippers aan met de look. Kruid met kaneel en kruidnagel en laat de specerijen even meebakken. Dit is heel belangrijk om een maximum aan smaak te krijgen.
  • Roer de tomatenpuree door het mengsel en voeg het gehakt toe.
  • Breek het gehakt met een lepel en bak het rul.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat deze vleesragoût zachtjes pruttelen.
  • Maak nu de bechamelsaus.
  • Laat de boter smelten en roer de bloem erdoor.
  • Voeg de melk geleidelijk aan toe. Blijf goed kloppen met de garde zodat je geen klontertjes krijgt.
  • Voeg pas de volgende portie melk toe als de vorige al helemaal opgenomen is. Zet de pan van het vuur wanneer de saus brobbelt.
  • Kruid af met peper en verse nootmuskaat.
  • Voeg 50 gr Parmezaanse kaas toe, samen met 3 eierdooiers.
  • Voeg 1/3 van de saus toe aan het gehakt en meng goed.
  • Verdeel het vlees over de courgettes.
  • Giet de rest van de saus over het vlees en strijk alles glad met een spatel.
  • Strooi de rest van de kaas over het gerecht.
  • Zet de schotel nogmaals 30 min in de oven.
  • Laat de schotel zeker 1u afkoelen onder aluminiumfolie, zodat het gerecht mooi vast wordt.
  • Snij de moussaka in vierkanten en serveer.
TIP:

Naar een recept van de Griekse Akis Petretzikis.
Moussaka spreek je uit met de klemtoon op de eerste lettergreep.


Reacties