Moetjes Pot

Foto Cathy Van de Moortele
Een ovenschotel die elke week op tafel komt op mijn werkplek. Ze hebben dit gerecht de naam 'Moetjes Pot" gegeven, daar hij al geserveerd werd door de oma uit dit gezin. Zeer gewaardeerd door de hele familie en nu ook door ons.

Wat hebben we nodig:
  • 8 aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 1 ei
  • klontje boter
  • 100 ml melk
  • peper en zout
  • verse nootmuskaat
  • vetstof
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 750 gr gemengd gehakt
  • gehaktkruiden
  • 1 bloemkool, schoongemaakt en in roosjes verdeeld
  • 400 ml bouillon
  • 50 gr vetstof
  • 50 gr vloeiende bloem
  • 250 ml bouillon
  • 250 ml melk
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de aardappelen gaar in ruim, gezouten water.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze.
  • Meng het ei en de boter onder de aardappelpuree en leng aan met voldoende melk om een smeuïge puree te verkrijgen.
  • Kruid af met peper en zout en verse nootmuskaat.
  • Schep de puree in een ovenschotel en strijk hem glad met een pannenlikker.
  • Laat wat vetstof smelten in een pan en fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Kruid met gehaktkruiden.
  • Verdeel het vlees over de puree.
  • Kook ondertussen de bloemkool tot ze gaar is, in de bouillon. Hou de bouillon apart na het koken.
  • Schep de bloemkool op het vlees.
  • Laat de 50 gr vetstof smelten in een steelpan.
  • Roer de bloem onder de gesmolten boter tot een roux. Laat de bloem even "uitbakken".
  • Voeg 250 ml van de bouillon toe en vul aan met melk tot je een mooi gebonden witte saus krijgt.
  • Kruid af met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Giet de saus over de bloemkool.
  • Zet Moetjes Pot 45 min in een oven van 180°C of tot hij stomend warm is.
TIP:

Je kan deze schotel gerust op voorhand klaar zetten en later in de oven opwarmen.
Voeg gerust 50 gr geraspte kaas toe aan de saus als je liever een kaassaus wilt.

Reacties