Tempeh balletjes

Foto Cathy Van de Moortele
Het is altijd fijn thuiskomen van het werk als je meteen je voeten onder tafel mag schuiven. Het gebeurt wel eens dat de jongste dochter me verrast met een zelfbereide maaltijd, net zoals deze tempeh balletjes met volkoren spirelli, home made marinara saus en gebakken courgette.
Het doet deugd om te zien dat ze interesse heeft in gezonde voeding en koken en dat ze ook niet te lui is om haar handen uit de mouwen te steken. Voor herhaling vatbaar!

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 teentjes look, gepeld en fijngesnipperd
  • 225 gr tempeh
  • ei
  • 50 gr Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 2 koffielepels Italiaanse kruiden
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 50 gr paneermeel (of amandelpoeder)
  • peper en zout
  • olie
  • extra (oranje) paneermeel (of amandelpoeder)
  • extra Parmezaanse kaas, fijngeraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C. 
  • Fruit de uisnippers glazig in een beetje olie. Voeg de look toe en laat even meefruiten.
  • Verkruimel de tempeh in de kom van de keukenrobot en voeg de ui, look, het ei, de kaas, kruiden en paneermeel toe. Cutter alles fijn tot een deeg waarvan je balletjes kan rollen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Maak balletjes van de tempeh.
  • Zet de pan van de uisnippers weer op het vuur en laat ze op medium warmte komen.
  • Meng evenveel paneermeel met Parmezaanse kaas en rol daar de balletjes door.
  • Voeg wat olie toe aan de pan en bak de balletjes aan alle zijden. 
  • Zorg dat de balletjes elkaar niet raken, zodat ze een mooi kleurtje kunnen krijgen.
  • Bak de balletjes nog 15 min in een schaal met bakpapier in de oven, zodat ze krokant worden.
TIP:

Je kan de tempeh ook vervangen door kikkererwten.
Serveer de balletjes met spirelli en marinara saus. Ik geef er ook nog gebakken courgette bij.
Het oranje paneermeel vraag ik aan mijn plaatselijke slager. Dat is het paneermeel dat zij gebruiken om schnitsels, kip cordon bleu of boomstammetjes mee te paneren.

Reacties