Bloemkoolsoep met krokant spek en cheddar

Foto Cathy Van de Moortele
Ik ben gek op aardappelsoep met ham! Ik hoef er helemaal niets bij en de soep is lekker warm en vullend. Voor wie een koolhydraatarme levensstijl volgt, zijn aardappelen af te raden, wegens de piek die ze veroorzaken in de suikerspiegel.
Deze bloemkoolsoep kan gerust mijn favoriete aardappelsoep benaderen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar ik haal er alleszins ook al heel wat voldoening uit. Romig, warm, vullend en heel smaakvol. De soep is heel makkelijk te maken en is snel klaar. Maak zeker gebruik van verse kippenbouillon, als je ten volle wilt genieten.
De toppings voeg je pas toe bij het opdienen.

Wat hebben we nodig:
  • 1 l verse kippenbouillon
  • 1 teen look, gepeld en gehakt
  • 1 bloemkool, schoongemaakt en in roosjes verdeeld
  • 200 ml room
  • 100 gr cheddar kaas, grof geraspt
  • peper en zout
  • verse nootmuskaat
  • plakjes ontbijtspek zonder zwoerd
  • extra cheddar kaas, grof geraspt
  • pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg de look en de bloemkoolroosjes toe.
  • Laat de bloemkool zachtjes garen en haal de soep door de blender.
  • Doe de soep weer in de kookpot en roer de room en de kaas erdoor.
  • Kruid af met peper en zout en verse nootmuskaat.
  • Leg de plakjes spek op een dubbel vel huishoudpapier, op een microgolfbestendig bord.
  • Bak het spek in 4 min krokant op de hoogste wattage. Verkruimel het spek.
  • Schep de soep in mooie kommen en werk af met krokant spek, extra kaas en pijpajuintjes.
TIP:

Maak zelf je kippenbouillon van de beenderen en de restanten van een gebraden kip. Voeg er ui, wortel, selder, ui, prei en een kruidentuiltje aan toe en laat de bouillon trekken. Giet de bouillon door een zeef en laat hem afkoelen. Je kan overtollig vet na het afkoelen afscheppen. Giet de bouillon in doosjes en vries ze in voor later gebruik in soepen, sauzen, ...
Je kan er ook voor kiezen om 1/4 van de gare bloemkool niet mee te mixen, maar weer aan de gemixte soep toe te voegen, als je liever nog wat "beet" hebt aan je soep.

Reacties