Romige rode linzensoep

Foto Cathy Van de Moortele
Ze stonden al een tijdje in mijn voorraadkast: rode linzen. Meegebracht van Himalaya in Gent, waar ik graag rondsnuister en zaken ontdek die voor mij vreemd zijn. Ik hou wel van Indische curry's en linzen, of dal zoals de Indiërs hun linzen benoemen. Deze soep vraagt weinig werk maar is wel de moeite om klaar te maken. Probeer eens iets nieuws uit!

Wat hebben we nodig:
  • 40 gr rode linzen
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 wortel, geschraapt en fijngehakt
  • 1 stengel selder, fijngehakt
  • 100 ml passata van tomaat
  • 600 ml groentenbouillon, heet
  • 1 laurierblad
  • 3 eetlepels kokosmelk
  • peper en zout
  • cayenne
  • verse koriander, grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de linzen in een kleine kookpot en zet ze net onder water. Breng ze aan de kook en laat ze op een laag vuur garen, met het deksel schuin op de pot. Pas op dat ze niet droog koken.
  • Doe de olie in een andere pot en fruit de uisnippertjes glazig.
  • Strooi de garam masala kruiden over de ui en bak ze mee.
  • Voeg wortel en selder toe en roer alles door elkaar. Laat ook deze groentjes meefruiten.
  • Voeg de passata, bouillon, laurierblad en linzen toe.
  • Breng de soep weer aan de kook en laat ze zachtjes garen, met het deksel schuin op de pot.
  • Verwijder het laurierblad en blender de soep.
  • Roer de kokosmelk door de linzensoep en kruid af met peper en zout en een snuifje cayenne.
  • Strooi de blaadjes koriander over de soep.
TIP:

Lekker met naanbrood.
Je kan ook gewone room gebruiken ipv kokosmelk.
Heb je geen garam masala? Gebruik dan 1 koffielepel komijn en 1 koffielepel koriander.
Peulvruchten zijn complexe koolhydraten, waardoor ze de suikerspiegel minder laten pieken en langer voor verzadiging zorgen.

Reacties