Smeuïg bananenbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Bananen worden hier elke week gekocht. Persoonlijk eet ik ze liefst niet te rijp. Ze mogen van mij zelfs nog goed hard zijn. Maar als ik ze wil gebruiken in een dessert, dan opteer ik voor rijpe tot overrijpe bananen. Die maken je dessert zo smeuïg. Onthou wel dat overrijpe bananen veel zoeter zijn dan onrijpe bananen. Proef je beslag en beslis zelf hoeveel suiker jouw recept nodig heeft.
Gooi nooit meer je overrijpe bananen weg. Pel ze, snij ze in partjes en vries ze in. Mix ze bevroren en je hebt bananenijs! Of haal ze uit de diepvriezer als je van plan bent dit bananenbrood te bakken.
We zijn op 5 mei 20 jaar getrouwd. Als dat geen traktatie verdient! To you, Lieven Joos!

Wat hebben we nodig:
  • 6 overrijpe bananen
  • 115 gr boter, gesmolten
  • 2 eieren
  • enkele druppels vanille extract
  • 225 gr patisseriebloem
  • 90 gr lichtbruine suiker
  • 75 gr pecannoten, droog getoast
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 2 koffielepels kristalsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven op 165°C.
  • Vet een cakevorm in en bekleed hem met bakpapier dat net boven de rand van de vorm mag uitsteken.
  • Pel 5 bananen (hou er nog eentje aan de kant) en doe ze in een microgolfbestendige kom.
  • Verwarm de bananen 5 min op volle kracht.
  • Hang een zeef boven een steelpan en laat de bananen uitlekken in de zeef. 
  • Zet het sap van de bananen op het vuur en laat het inkoken tot een siroop (ongeveer 50 ml).
  • Prak de warme bananen met de boter. 
  • Voeg de eieren, de vanille en de bananensiroop toe. Klop alles samen tot een glad beslag.
  • Meng de bloem met de suiker, noten, het zout en natriumbicarbonaat.
  • Meng de droge met de natte ingrediënten en meng kort.
  • Stort het beslag in de vorm.
  • Pel de 6e banaan en snij hem diagonaal in plakjes.
  • Schik aan beide lange zijden een laagje bananenschijfjes. Ze moeten lichtjes overlappen.
  • Strooi de suiker over de bananen en de bovenkant van het bananenbrood.
  • Bak het bananenbrood 1u. Draai indien nodig de vorm halverwege.
TIP:

Dit brood is niet zwaar.
Het heeft een intense bananensmaak, doordat je het vocht uit de bananen gehaald hebt en dat ingekookt hebt tot een smaakvolle bananensiroop.
Het kan wel eens gebeuren dat er geen sap uit de bananen komt. Dan waren ze nog niet overrijp genoeg, maar das niet erg. Dan sla je die stap gewoon over.
Je kan ook walnoten gebruiken.
Je mag de noten hakken, maar het hoeft zeker niet.

Reacties