Vogelzaadbrood
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 500 gr witte broodbloem
- 21 gr verse gist
- 300 ml water, lauwwarm
- 10 gr zout
- 15 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 eetlepel zonnebloempitten + extra
- 1 eetlepel sesamzaad + extra
- 1 eetlepel maanzaad + extra
- Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
- Maak een kuiltje in het midden en breek daarin de gist. Overgiet de gist met het water en dek af met een beetje bloem.
- Strooi het zout aan de rand en de boter aan de andere kant.
- Laat de gist 10 min zijn werk doen.
- Voeg de zaden toe en kneed het deeg 10 min met de kneedhaak of tot het mooi loslaat van de kom.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en leg de deegbal op je werkblad. Zet een grote kom omgekeerd over het deeg en laat het deeg 1u rusten.
- Sla je vuist in het deeg en vorm je brood.
- Maak enkele diagonale, ondiepe inkepingen in het brood.
- Dek het brood af en laat het nog 45 min rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Bestrijk het brood tussen de inkepeingen met wat water en bestrooi ze afwisselend met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Bak het brood 35 min of tot het mooi gebakken en gaar is.
- Laat het brood volledig afkoelen op een taartrooster.
Hou je van een krokante korst? Laat de oven dan voorverwarmen op 230°C. Twintig minuten voor het brood de oven ingaat, zet je een bakvorm op het onderste rek. Zet het brood in de oven, giet 250 ml koud water in de bakvorm en zet de oven meteen op 220°C. De stoom zal zorgen voor een krokante korst.
Reacties