Saus van graantjesmosterd

Foto Cathy Van de Moortele
Er staat altijd een pot graantjesmosterd in de koelkast. Ik hou wel van die mosterdzaadjes, die extra pit en beet geven aan de mosterd. Zalig om blokjes kaas te serveren met een likje graantjesmosterd erbij of om de graantjesmosterd als basis te gebruiken in een saus.

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr boter
  • 2 grote sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 eetlepels azijn
  • 150 ml witte wijn
  • 150 ml room
  • 45 gr boter, ijskoud en in blokjes gesneden
  • 2 - 3 eetlepels graantjesmosterd
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de boter smelten in een steelpannetje.
  • Fruit de sjalotjes glazig. Laat ze niet kleuren.
  • Voeg de azijn toe en laat die inkoken.
  • Voeg de wijn toe en laat ook die (voor de helft) inkoken.
  • Voeg de room toe en klop je saus goed door.
  • Neem de saus van het vuur en voeg de klontjes boter in deeltjes toe. Klop na elke toevoeging.
  • Giet de saus door een zeefje in een kommetje.
  • Roer de mosterd door de saus. Warm de saus weer lichtjes op.
  • Kruid af met peper en zout.
TIP:

Dit is mijn favoriete saus bij varkensgebraad en kroketjes.
Je kan de saus gerust op voorhand maken en in de koelkast bewaren. Warm ze op zonder het vuur te heet te laten worden.

Reacties